Hlavní obsah

Úspěchy i penězi přesycení. Pivovary z fiaska Němců šílí, bundesligoví trenéři se radují

Šok jen tak nepomine. Německo se jen těžko probírá z blamáže fotbalové reprezentace, která jako obhájce titulu vypadla na mistrovství světa v Rusku hned v základní skupině. „Je tam velké pozdvižení, ale nejde o tragédii. Němcům taková facka prospěje a poučí se,“ očekává český internacionál Miroslav Kadlec, který během osmiletého angažmá v Kaiserslauternu získal dva bundesligové tituly a jednou vybojoval také Německý pohár.

Na německých fanoušcích bylo vidět velké zklamáníVideo: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Německo vypadlo ve skupině poprvé od roku 1938. Následky blamáže mohou být různé. Třeba německé pivovary podle agentury DPA připraví o 40 miliónů eur (asi jedna miliarda korun).

„Během vyřazovacích bojů jsme vzhledem ke zkušenostem z minulosti očekávali prodej kolem 900 tisíc hektolitrů. Po vyřazení reprezentace ve skupině klesne na polovinu," hrozí se Ulrich Biene, mluvčí pivovaru Veltins. „Německo už nebude hrát, takže fanoušci nebudou šampionát tolik prožívat a nebudou si kupovat pivo..."

Český znalec německého prostředí však našel také někoho, kdo brzký návrat reprezentace vítá. „Trenéři bundesligových týmů se radují. Budou mít reprezentanty již na prvních trénincích letní přípravy, s čímž nikdo nepočítal. Vždycky se vraceli až po měsíci," usmívá se Miroslav Kadlec.

Atmosféra v mužstvu nebyla optimální

Podle kapitána finalistů EURO 1996 v Anglii se sešlo víc faktorů, které měly na senzační vyřazení vliv.

„Sami uznávají, že poslední vydařené zápasy sehráli loni na podzim. Nejde tedy jen o výpadek na turnaji," poukazuje Kadlec.

Podle jeho názoru Němci včas nepřistoupili k dostatečné obměně týmu. „Většina hráčů současného kádru už vyhrála skoro všechno, co vyhrát jde. Ať už s reprezentací, nebo se svými kluby. Logicky pak nejsou tak hladoví po dalších triumfech. Navíc takový Kroos z Realu má v nohou 50-55 zápasů za sezónu. Když se pak přidaly problémy s Özilem, všechno se sešlo a není divu, že atmosféra v mužstvu nebyla optimální," přemítá bývalý Ďáběl z Betzenbergu.

Bohorovnost se jim vymstila

Ani výhra nad Švédskem nevrátila obhájce titulu do starých dobrých kolejí. „Švédy porazili jen s velkou dávkou štěstí. Nemohli si myslet, že Korejce pak po třech dnech přejedou v suchém triku. Tak to ve fotbale nefunguje."

Němci podle Kadlece nebrali příliš na vědomí, že se světová konkurence hodně vyrovnává. „Minimálně čtvrtfinále pro ně bývá automatické. Proti Korejcům hráli, jako by se nemohlo nic stát. Ukázalo se chybou, že na šampionát nevzali mladého Saného. Já osobně bych větší prostor dal i Brandtovi, který pokaždé po příchodu na trávník hru oživil. A dokázal i vystřelit, což mi u většiny ostatních chybělo."

Šanci teď dostanou hladovější

Kouč Löw by se měl během dvou dnů rozmyslet, jak se k propadáku v Rusku postaví. Podle českého internacionála však nemůže blamáž ustát.

„Věřím, že taková facka Němcům prospěje. Neúspěch si rozeberou. A jsem si jistý, že pořád mají potenciál, aby zůstali na špici. Současná generace je moc sytá. Navíc dvě třetiny nároďáku berou ve svých klubech neuvěřitelné peníze, což má také vliv. Výsledkem je pak projev, který k Němcům vůbec nesedí. Šanci teď určitě dostanou hladovější hráči," očekává Kadlec.

Reklama

Související témata: