Hlavní obsah

Vaclík od Arsenalu čelí jen špičkám. Čech mu v Londýně radil, jak na Němce

Hamburk

Jít do brány a hájit ji proti úřadujícím mistrům světa, mohl by se nejeden gólman rozklepat. Česká reprezentace však má štěstí, že sedmadvacetiletý Tomáš Vaclík už dávno není žádný bažant. A během jedenácti dnů se navíc postaví již druhému špičkovému týmu. Minulý týden v Lize mistrů s Basilejí prohrál na Arsenalu 0:2, dnes se poměří v kvalifikaci s kanonýry Německa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář české fotbalové reprezentace Tomáš Vaclík.

Článek
Fotogalerie

„Mám jen osm mezistátních startů, takže v Hamburku mě samozřejmě čeká nejtěžší zápas v reprezentaci," předesílá brankář. Troufá si nicméně a doufá, že kouč Karel Jarolím naordinuje českému výběru v Hamburku ofenzivnější part, než jakým se prezentoval švýcarský šampión v Londýně.

„Němci také chtějí držet balón a v zápase dominovat. Tím by mohly být zápasy podobné. Ale věřím, že se s nároďákem dokážeme v Německu prezentovat i útočnou hrou, což se nám s Basilejí v Londýně vůbec nepodařilo. Věřím, že pro Němce budeme nebezpečnější, než my jsme byli pro Arsenal," přeje si Tomáš Vaclík.

V národním týmu je nástupcem Petra Čecha, který po červnovém šampionátu ve Francii ukončil reprezentační kariéru. Vaclíkovi proto bylo líto, že si na Emirates Stadium nemohl zachytat právě proti bývalému parťákovi, který jen kryl záda Davidu Ospinovi.

„Proti Petrovi se mi zatím poštěstilo chytat jen dvakrát, když jsme hráli se Spartou proti Chelsea. Ospina ale chytal výborně v Paříži, takže jsem tušil, že v Lize mistrů nastoupí znovu. I bez Petra to byl velký zážitek," líčí švýcarský legionář.

Čechíno se přesto svému nástupci věnoval. „Petr na mě čekal už o půli, prohodili jsme pár slov. Po zápase jsme se bavili víc jak půl hodiny. Byl jsem za ním až v kabině a připojil se k nám i Marek Suchý. Sleduje nás dál." Čechovi přijde každé volno vhod. „Patnáct let jezdil na každý sraz, teď pro něj musí být zvláštní sledovat nás z gauče. Ale všichni ho chápou. Odvedl tady maximum a teď asi cítil, že si může během reprezentačních přestávek trochu ulevit," poukazuje nová česká jednička.

Reklama

Související témata: