Hlavní obsah

Vida se za video oslavující Ukrajinu dočkal pískotu fanoušků

Moskva

Video, na němž chorvatský fotbalista Domagoj Vida po výhře na penalty nad Ruskem ve čtvrtfinále mistrovství světa oslavoval Ukrajinu, nezůstalo bez odezvy domácích fanoušků. Devětadvacetiletý obránce Besiktase Istanbul se v semifinále proti Anglii dočkal od části moskevského publika pískotu.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Ve čtvrtfinále MS byl Domagoj Vida jedním z chorvatských hrdinů, v semifinále na něj řada fanoušků pískala.

Článek

S největší pravděpodobností ruská část fanoušků začala s pískotem proti Vidovi okolo 30. minuty a poté v něm pokračovala prakticky při každém obráncově dotyku s balónem.

Vida po výhře nad Ruskem provolával slávu Ukrajině, která je se svým sousedem v nepřátelském vztahu od revoluce v Kyjevě v roce 2014 a následné anexi Krymu.

"Sláva Ukrajině! Tohle vítězství je pro Ukrajinu a Dynamo Kyjev! Chorvatsko do toho!" křičel Vida rusky na adresu svého bývalého klubu spolu s někdejším spoluhráčem z Dynama Ognjenem Vukojevičem.

Zatímco hráč vyvázl jen s napomenutím, mnohem přísnější trest za stejný prohřešek dostal manažer reprezentace Vukojevič. Od FIFA vyfasoval pokutu 15 tisíc švýcarských franků (asi 330 tisíc korun) a varování a navíc ho chorvatský svaz propustil.

Oba později tvrdili, že šlo jen o vtip a vzkaz neměl politický podtext. Následně se však objevilo další video, kde Vida opět oslavuje Ukrajinu a navíc na něm křičí "Bělehrad hoří", což může být pro změnu provokace balkánského rivala Srbska. FIFA proto hráčovy výroky opět řeší.

Reklama

Související témata: