Hlavní obsah

Česko - Wales 2:2Ani vlastenec gólmana Velšanů nepomohl českému týmu k výhře

Praha
Aktualizováno

Ani kuriózní vlastní gól brankáře Walesu Danny Warda nepomohl české fotbalové reprezentaci k výhře v dalším díle kvalifikace o postup na světový šampionát 2022 do Kataru. Náhradní gólman anglického Leicesteru totiž v úvodu druhé půle nezpracoval malou domů, kterou mu adresoval kapitán Ramsey, míč skončil v síti a Šilhavého tým se tak dostal k lacinému vedení. Nebylo mu ale nic platné, protože Ostrované byli ve druhé půli lepším mužstvem a v Edenu si zasloužili víc než jen remízu, po které se české reprezentaci boj nikoli o cestu do baráže, ale o druhou příčku ve skupině zkomplikoval.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Danny Ward je v bráně Walesu i s míčem.

Článek
Fotogalerie

Nebyli jsme v dobrém rozpoložení, přiznal po remíze s Walesem trenér Jaroslav Šilhavý.

A pak že je komplikacím konec, naivně se domníval trenér Šilhavý, když se na začátku reprezentačního srazu loučil se čtveřicí marodů. Jasně že nebyl. Ani Holeše neměl na duel s Walesem k dispozici, takže poprvé od roku 2018 poskládal sestavu bez slávistů.

Tehdy před třemi lety na Ukrajině prohrál český tým v Lize národů 0:1, v pátečním večeru ovšem nemyslitelné na podobné resumé byť jen pomyslet. Vždyť šlo o druhé místo ve skupině. O naději figurovat v první šestce barážového pavouka a začít příští rok na jaře play off o účast na světovém šampionátu v Kataru na domácím hřišti.

Stimul jako hrom.

Jenže zůstalo jen u stimulu. A to přesto, že i Velšané vyrukovali ve značně zdecimované a hodně improvizované sestavě. A nešlo jen o to, že v ní chyběl kapitán a největší soupeřova hvězda Gareth Bale.

Jenže i bez něho a pochopitelně i bez trenéra Giggse, místo něhož vede mužstvo už dlouhé měsíce Robert Page, si Ostrované troufali. Zvlášť když hned v 8. minutě přečkali Schickovu kličkovanou a ránu Hložka, kterou gólman Ward dokázal vyrazit.

Nekomplikovali si totiž život, okamžitě posílali dlouhé míče dopředu, aby rychlý James a Moore samozřejmě s ním hrozili. A šlo jim to. Zvláště, když středová řada českého týmu vynechávala a přicházela o spoustu míčů. Král marně vzpomíná na formu, v níž odcházel z Edenu do ciziny, Souček se také jen matně rozpomíná na jarní výkony

I proto se Moore po výpadu maličkého útočníka Leedsu Jamese octil docela snadno ve stoprocentní šanci. Tváří v tvář Vaclíkovi však selhal, což hosty muselo moc a moc mrzet.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Pešek (8) a Patrik Schick se radují po gólu proti Walesu.

Ono je toho mrzelo během první půle ovšem víc. Osmnáct minut po zmařené Moorově šanci šli sice přece jen do vedení, jenže navrch měli jen pár desítek vteřin.

Na gól, který po jemném přiťuknutí Jamese vstřelil s přehledem ostříleného rutinéra kapitán Ramsey, totiž český celek zásluhou Peška bleskově odpověděl. Po premiérovém gólu, který dal v narychlo poskládaném Holoubkově výběru v době covidové pandemie Skotům, šlo o jeho druhou reprezentační trefu.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Alex Král (21) a Velšan Daniel James.

Důležitou, protože mužstvo uklidnila.

A kapitán Velšanů Ramsey ho v úvodu druhé půle uklidnil ještě víc. Kuriózním vlastním gólem, který Edenu evokoval vzpomínky na malér, který si prožila Slavia v kvalifikaci o Ligu mistrů v Budapešti. Proti Ferencvárosi ho červenobílým přivodil brankář Kolář, jemuž přeskočila Kačarabova malá domů přes nohu, Walesu ho způsobil gólman Ward, který dopadl při pokusu zpracovat balon od Ramseyho stejně. A vlastně ještě hůř, protože vlastenec byl připsán jemu.

Štěstí si tím ale český celek vyčerpal. Když měl v 69. minutě německý sudí posoudit, zda vyrovnávací brance Jamese nepředcházel ofsajd, VAR mu potvrdil, že šlo o gól zcela regulérní a platit musí.

Nadšeně a obětavě bojující Velšané si ho zasloužili, protože byli lepším týmem a za bodovým ziskem usilovně šli.

A měli blízko i k třem bodům. Nebýt Vaclíka likvidujícího hlavičku Jamese, vyrážejícího střelu Ramseyho a úlevně vydechujícího při hlavičce Moora mířící těsně vedle tyče, nejspíš by na ně dosáhli.

Nakonec brali jen bod, což nechává boj o druhou příčku ve skupině dál otevřený.

Kvalifikace MS - skupina E:
ČR - Wales 2:2 (1:1)
Branky: 38. Pešek, 49. Ward (vlastní) - 36. Ramsey, 69. James. Rozhodčí: Aytekin - Dietz, Schaal - Zwayer (video, všichni Německo). ŽK: Barák, Matějů - Ramse, Ampadu. Diváci: 16 856.
ČR: Vaclík - Matějů, Čelůstka, Kalas, Novák (84. Wiesner)- Král (83. Kuchta), Souček - Pešek (76. Vydra), Barák (76. Sadílek), Hložek (90. Zmrhal) - Schick. Trenér: Šilhavý.
Wales: Ward - Gunter (60. Roberts), Mepham (86. Roberts), Rodon, Ampadu, N. Williams (76. Thomas) - Ramsey, Allen, Morrell (60. Wilson) - Moore, James. Trenér: Page.
Další zápasy
1.Belgie651021:416
2.ČR622210:98
3.Wales52217:78
4.Estonsko51138:154
5.Bělorusko61056:173

Reklama

Související témata: