Hlavní obsah

Fanoušek vyrazil pěšky do Kataru a v Íránu zmizel. Skončil ve vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý se objevily nové informace v případu zmizení španělského fotbalového fanouška Santiaga Sáncheze, který se vydal pěšky z Madridu do Kataru na mistrovství světa. Naposledy se rodině ozval 1. října, když vkročil do Íránu. Rodina o něj začala mít starosti a začala s pátráním. Podle posledních zpráv byl Sánchez zatčen poté, co navštívil hrob Mahsy Amíníové, která zemřela poté, co byla zadržena za špatné nasazení hidžábu. Po její smrti v zemi vypukly masové protesty.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Jednačtyřicetiletý Sánchez je zkušený tramp, bývalý výsadkář a vášnivý fotbalový fanoušek. Plánoval ujít téměř pět tisíc kilometrů z Madridu do Kataru na mistrovství světa ve fotbale na první zápas Španělska s Kostarikou. „Myšlenkou této cesty je motivovat a inspirovat další lidi, ukázat, že můžete jít hodně daleko s málem," řekl ke své cestě agentuře AP.

Pravidelně se ozýval své rodině, jenže ta o něm naposledy slyšela na začátku října. Zalarmovala tedy španělskou policii a ministerstvo zahraničí a požádala je o pomoc s hledáním. Ministerstvo však mělo pouze informace o tom, že Sánchez překonal íránské hranice.

V úterý se objevily nové informace, které však nejsou moc povzbudivé. Muž byl prý spolu se svým překladatelem zatčen poté, co navštívil hrob Mashy Amíníové, která zemřela ve vazbě poté, co byla zadržena za špatné nasazení hidžábu. Po její smrti v zemi vypukly masové protesty za práva místních žen a situace v zemi je od té doby kritická.

Podle organizace na ochranu lidských práv Hengaw je muž držen ve vazebním středisku íránské rozvědky v Sanandaji.

Reklama