Hlavní obsah

Mistři Evropy, Ronaldo a spol., Rusko... Češi si před baráží koledují o silného soupeře

dos, ram, zpSport.cz
Aktualizováno

Přímý postup ztratili dávno, šlo jim aspoň o výhodnější nasazení. Nepovedlo se. Čeští fotbalisté obsadili v kvalifikační skupině o postup na mistrovství světa 2022 třetí místo a v březnovém play off budou nenasazeni. Semifinále baráže tak odehrají venku. Narazit mohou na velmi silné soupeře v čele s Itálií, úřadujícím mistrem Evropy z letošního roku.

Čeští fotbalisté nebudou v baráži nasazeni. Můžou narazit na Itálii, Wales nebo SkotskoVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Marná snaha o nasazení. Ani na druhou příčku ve skupině národní tým nedosáhl. Češi si zkrátka před baráží koledují o silného soupeře.

Portugalsko, Skotsko, Rusko, Itálie, Švédsko a Wales. To je šestka nasazených, z nichž vzejde soupeř pro českou reprezentaci. Nasazení spolu sní uniklo také Polsku, Ukrajině, Severní Makedonii, Turecka a Rakousku.

„Bral bych zase Ostrovy, máme s tím nějakou zkušenost. Věřím, že by bylo v našich silách přes Skotsko či Wales postoupit. Museli bychom se pořádně nachystat, ale věřím, že bychom na ně měli," přeje si trenér Jiří Chytrý, který na závěr skupiny zastupoval na lavičce absentujícího Jaroslava Šilhavého.

Itálii a Portugalsko nebrat...

Los bude 26. listopadu. „Z logiky věci je fajn se vyhnout Itálii. Jsou to úřadující mistři Evropy, zažili jsme je před šampionátem, to by bylo složité... Během mistrovství Evropy jsme se přesvědčili, že místo zápasu není zase tak zásadní. Počkáme na los. Ve Skotsku jsme se přesvědčili, že to lze zvládnout. Musíme to brát, jak to je. Nemá cenu řešit, jsme prostě nenasazení," říká zkušený brankář Tomáš Vaclík.

„Itálie a Portugalsko, to by nebylo nic příjemného. Představovali jsme si snadnější soupeře, ale chceme na mistrovství světa. Takové týmy bychom tam potkávali. Je to výzva, věřím, že se o postup porveme," přidává se obránce Jakub Brabec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští fotbaloví reprezentanti Jakub Brabec, Tomáš Souček a Vladimír Coufal po utkání kvalifikace MS 2022 proti Estonsku.

Skotsko a Wales by také bral. „To jsou přijatelnější soupeři než Itálie a Portugalsko. S Italy jsme hráli před mistrovstvím Evropy, nebylo to z naší strany ideální. Skotsko jsme zvládli na mistrovství Evropy před jejich fanoušky, to by bylo snadnější," potvrzuje Brabec české přání.

První baráž od roku 2005

Český tým měl před závěrem kvalifikace už jen mizivou šanci, že by se dostal mezi šestici nasazených týmů. Potřeboval k tomu nejen posun na druhé místo ve své skupině, ale i výhru aspoň o šest branek a zároveň příznivé výsledky ve zbylých dvou skupinách.

Reprezentanti nakonec zůstali na třetí příčce a budou mezi šesticí nenasazených. Do play off se dostali coby jeden ze dvou vítězů skupin Ligy národů, kteří doprovodili desítku týmů z druhých míst v kvalifikaci. Vedle Čechů tak postoupilo rovněž Rakousko.

Dvanáctka mužstev bude rozdělena do tří pavouků pro čtyřech týmech, které se vyřazovacím systémem utkají v semifinále a finále. Celkem tak vzejdou zbylí tři evropští účastníci světového šampionátu, kteří se připojí k 10 vítězům kvalifikačních skupin. Hrát se bude vždy jen na jedno utkání a zatímco v semifinále budou mít výhodu domácího prostředí nasazené týmy, pořadatele finále určí los.

Český tým si v samostatné historii zahraje baráž o mistrovství světa potřetí a poprvé od roku 2005. Tehdy národní celek po dvou vítězstvích 1:0 vyřadil Norsko a vybojoval dosud jedinou účast na světovém šampionátu od rozdělení federace.

Přehled účastníků play off:
Nasazené týmy:
Portugalsko, Skotsko, Itálie, Rusko, Švédsko, Wales
Nenasazené týmy:
Turecko, Polsko, Severní Makedonie, Ukrajina, Rakousko, ČR
Postupující na MS z 1. míst:
Anglie, Belgie, Dánsko, Francie, Chorvatsko, Německo, Nizozemsko, Srbsko, Španělsko, Švýcarsko
Přes jaký tým má česká reprezentace největší šanci dostat se na mistrovství světa?
Skotsko
59,2 %
Wales
17,4 %
Rusko
13,2 %
Švédsko
10,2 %
Celkem hlasovalo 4856 čtenářů.

Reklama

Související témata: