Hlavní obsah

Spartu před lety zničil, Kanadu teď táhne do Kataru. Borjan opět čaruje

Až v daleké Střední Americe znovu zazářil gólman, který v červenci 2017 absolutně vynuloval všechny letenské útočníky. Fotbalisté pražské Sparty tehdy začínali neúspěšnou éru pod italským koučem Stramaccionim a ve 3. předkole Evropské ligy narazili na Crvenou zvezdu. V Bělehradě jí podlehli 0:2 a v domácí odvetě pak 0:1. Obě čistá konta tehdy vychytal Milan Borjan. Brankář, který teď Kanadu táhne na světový šampionát do Kataru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Kadlec ze Sparty a brankář Crvene Zvezdy Milan Borjan.

Článek
Fotogalerie

Narodil se ještě v Jugoslávii v chorvatském Kninu, dělá kapitána největšímu srbskému klubu a reprezentuje Kanadu. Rodina tam odešla v roce 2000 a jeho rodiče dodnes žijí v Hamiltonu v Ontariu.

Milan Borjan o sobě dal znovu vědět.

Kvalifikační skupina Concacaf pro mistrovství světa v Kataru má stále jediné neporažené mužstvo, kterým je země javorového listu. Poprvé od roku 1985 dokázali kanadští fotbalisté zvítězit v Hondurasu a podobně jako před sedmatřiceti léty se přiblížit k postupu na šampionát, přestože utkání předcházela nepříjemná zpráva, že jeden z nejlepších fotbalistů světa Alfonso Davies bude v kvalifikaci chybět, protože po kovidové infekci utrpěl zánět srdečního svalu.

Kanada přesto zvítězila 2:0 a měla dva klíčové strůjce vítězství. Autora druhého gólu Johathana Davida (první branka byla vlastní) a právě Borjana. Sparťanům nechvalně známý fantom se před přestávkou zranil, ovšem nejenže první poločas dohrál, ale v druhé půli své mužstvo několikrát podržel. Dvě střely zázračně vytahoval na brankové čáře.

Kanada tak ani v devátém zápase kvalifikace neokusila hořkost porážky a je s 19 body v čele tabulky. Další zápas sehraje již v neděli odpoledne v Hamiltonu proti Spojeným státům. Předpověď počasí říká, že v jižním Ontariu bude -5°C. Navíc je zde půl metru sněhu. Na rozdíl od Evropy v Kanadě nejsou vytápěné trávníky, a tak se hráči mají na co těšit...

Každopádně poprvé od roku 1986 má Kanada šanci zahrát si na mistrovství světa. Ze Severní a Střední Ameriky postoupí na závěrečný turnaj přímo tři celky, čtvrtý si zahraje mezikontinentální baráž s vítězem oceánské části. Pět kol před koncem drží spolu s Kanadou postupová místa favorizované týmy USA a Mexika, čtvrtá je Panama.

Hondurasan odehrál 180. reprezentační zápas

Utkání v San Pedro Sula mělo také jednoho smutného hrdinu. Hondurasan Maynor Figueroa jako sedmý fotbalista v historii dosáhl hranice 180 reprezentačních zápasů. Kanaďané však milník osmatřicetiletému obránci pokazili. Honduras je poslední a do Kataru se s největší pravděpodobností nepodívá.

Figueroa v národním týmu debutoval před 19 lety, zahrál si i na světových šampionátech v letech 2010 a 2014 či na olympijských hrách 2012. Na kontě má přes 200 zápasů v Premier League v barvách Wiganu a Hullu, poté potomek indiánů a černých otroků působil v severoamerické MLS. Naposledy hájil barvy Houstonu, od začátku roku je bez angažmá.

Světový rekord v počtu reprezentačních startů drží Soh Chin Ann z Malajsie s 219 zápasy, Mezinárodní fotbalová federace mu jich uznala jen 195. Dosud aktivním fotbalistům vévodí Kuvajťan Bádir Mutavá (188), před Figuerou jsou ještě Egypťan Ahmad Hasan s Portugalcem Cristianem Ronaldem (184) a Ománec Ahmad Mubarak (183).

Reklama