Hlavní obsah

Za vítězstvím! Zvládneme to, ujišťuje lídr nové obrany

Praha

Čisté konto, tolik potřebné ze závěrečného zápasu kvalifikace o MS 2022 proti Estonsku, bude v českém dresu z velké míry na bedrech nově složené stoperské dvojice David Zima - Jakub Brabec, která spolu do soutěžního zápasu nastoupí poprvé.

Nebývalá porce! Česká fotbalová reprezentace odehrála za rok 2021 nejvíc zápasů v historiiVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Loučení se skupinou s náhradní stoperskou dvojicí. „Pro reprezentaci by bylo lepší, kdyby se dvojice ve středu obrany stabilizovala. I pro trenéry by bylo příznivější, kdyby mohli volit ze stejných jmen. Navíc je mi líto kluků, když tady nemohou být kvůli zranění. Ale zase jde o příležitost pro další, aby se ukázali," říká Jakub Brabec v narážce na skutečnost, že Ondřeje Čelůstku a Tomáše Kalase zastávajících pozici prvních stoperů na letním kontinentálním šampionátu i následně v kvalifikaci vyřadilo zranění.

Zima odehrál po boku Jakuba Brabce poločas v přípravě proti Itálii, kdy šel na hřiště při dvoubrankovém vedení pozdějších mistrů Evropy. A nově složená obrana inkasovala další dva góly. Podruhé spolu oba stopeři nastoupili minulý čtvrtek v přípravě proti Kuvajtu.

České fotbalové reprezentaci se vzdaluje nasazení v baráži o MS

Sport.cz, FAČR

„Absence Kalase je nepříjemná, protože jsme s ním počítali coby lídrem obrany, jehož doplníme jedním z kluků. Ale když už nemůže hrát, tak je dobře, že alespoň proti Kuvajtu spolu Zima s Brabcem hráli," přemítá Jiří Chytrý, asistent trenéra Šilhavého.

Hrozba pro zápas s Estonskem. Někteří čeští reprezentanti se mohou vykartovat pro baráž

Sport.cz, FAČR

„Pro mě bylo dobré, že jsem se proti Kuvajtu dostal do zápasového tempa. Zápas posloužil k souhře týmu, ale pochopitelně hlavně v ofenzívě," usmívá se jednadvacetiletý stoper David Zima, který stejně jako Jakub Brabec v létě změnil působiště.

Jenže zatímco Brabec se v Arisu Soluň stal klíčovým mužem týmu a nevynechal ani minutu, Zima v FC Turín za poslední měsíc neodehrál ani minutu. „U defenzivních hráčů se v Itálii často stává, že musí přivyknout taktickým věcem a návykům. Kvalita je velká. Ale nepropadám panice. Určitě neřeším, že bych chtěl už v zimě zkusit hostování," vykládá Zima.

Brabec si je jistý, že v souhře nebude problém, byť vytížení parťáka je minimální. „Teď spolu už pár dnů trénujeme, před tím jsme byli měsíc na mistrovství Evropy. David má i v mladém věku dost zkušeností. A že nehraje v Itálii? Znám spoustu starších středních obránců, kteří první půl sezony nebo dokonce celou po přestupu pod Apeniny čekali na příležitost, protože se sžívali s prostředím, taktickým pojetím. V souhře nemáme žádný problém," ujišťuje Brabec. „Určitě zápas s Estonskem zvládneme," uzavírá sebevědomě devětadvacetiletý stoper.

Reklama