Hlavní obsah

Anglie chtěla nulu, kterou uhrála. Kritice se ale nevyhne, Neville nechápal absenci Fodena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapomeňte na gólové orgie z prvního zápasu proti Íránu, Angličané pojali své druhé vystoupení na fotbalovém mistrovství světa proti USA vyloženě pragmaticky. Hlavně neinkasovat, to nejvíc charakterizovalo výkon souboru trenéra Garetha Southgatea. Albion tohoto cíle dosáhl, se Spojenými státy americkými remizoval 0:0, a i když ještě nemá definitivně postup do osmifinále zajištěn, půjde do poslední rundy z nejlepší pozice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Šanci Masona Mounta vychytal Američan Matt TurnerVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Jásat se v Anglii po představení Southgatovy party nebude. Nejnebezpečnější ránu favorita vyslal v závěru první půle Mason Mount, brankář Matt Turner dobře zasáhl. Jinak však Harrymu Kaneovi a spol. chyběly energie, drajv, odvaha.

„To, že nehraje Foden, je obrovská ostuda. Myslím, že právě on je největším talentem v naší zemi na míle daleko. V tomhle týmu by měl hrát," nechápal v glose pro ITV1 bývalý anglický obránce Gary Neville.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Anglie - USAVideo: Česká televize

Ani Američané neudeřili, Christian Pulisic trefil jen břevno. „Anglie nechce jít do zápasu s Walesem s tím, že musí uhrát nějaký výsledek," vycítil bývalý obránce Albionu Micah Richards pro BBC.

Anglie má po dvou zápasech čtyři body, a pokud v posledním duelu proti Walesu totálně nevyhoří (prohra 0:4 a vyšší), postoupí do vyřazovací fáze. Určitě ale v zemi nenavodila optimistickou náladu. „Špatný výkon od Anglie, ale to se na mistrovství světa v určité fázi stává. I s tak talentovanou partou je ale velkou otázkou, zda trenér dokáže pozitivně změnit věci taktikou a střídáními, když to nefunguje," vyťukal na Twitter známý glosátor a bývalý anglický reprezentační útočník Gary Lineker.

Nevillem vzývaný Phil Foden zůstal jen na lavičce, Southgate se držel plánu, že hlavně nechce inkasovat. Zřejmě proto šel do hry v průběhu druhé půle například zkušený střední záložník Jordan Henderson.

„Opravdu vlažný výkon. Jediné pozitivum je udržená nula. Ze strany Anglie tam nebylo moc dobrých individuálních výkonů," shrnul v postřehu pro BBC bývalý anglický gólman Rob Green.

Angličtí reprezentanti cítili, že nezahráli nějak oslnivě, ovšem poukazovali na výhodnou pozici v tabulce. „Nebyl to náš nejlepší výkon," shodli se ve svých výpovědích kapitán Kane a obránce Harry Maguire. „Ale máme nyní silnou pozici ve skupině," přidali rovněž oba.

„Po našem prvním vítězství (6:2 nad Íránem) si lidé mysleli, že to půjde hladce, ale tak to není. Víme, že můžeme hrát lépe, ale remíza na mistrovství světa není špatná, žádný zápas není jednoduchý," podotkl Kane.

Obrana Albionu fungovala spolehlivě, haprovala útočná fáze. „V poslední třetině hřiště jsme nebyli dostatečně nemilosrdní, nedali jsme si dobře finální přihrávku. Ale máme dobré útočníky a jsem si jistý, že v dalším utkání budeme zpátky," prohlásil Maguire.

Reklama