Hlavní obsah

Tunisko - Austrálie 0:1SESTŘIH: Austrálie zabrala a drží naději na postup. Vítězům stačil jediný gól

MinutaMin. Tým Hráč Akce
23. Duke 0 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Austrálie ve svém druhém vystoupení na mistrovství světa v Kataru udolali Tunisko 1:0 a po úvodní porážce s Francií oživili šance na postup do vyřazovací fáze. Zápas skupiny D na stadionu ve Vakře rozhodl ve 23. minutě povedenou hlavičkou Mitchell Duke.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Tunisko - AustrálieVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Australané na světovém šampionátu vyhráli teprve potřetí a poprvé po sedmi zápasech. Po porážce 1:4 od obhájců zlata Francouzů získali svěřenci trenéra Grahama Arnolda v Kataru první body a o svůj druhý postup ze skupiny si ve středu zahrají s Dánskem.

Tunisko po úvodní bezbrankové remíze se Seveřany ani v druhém duelu na šampionátu neskórovalo. Africký tým má na kontě jediný bod, před závěrečným zápasem skupiny s Francií ale ještě neztratil naději na premiérový postup do vyřazovacích bojů na MS. V druhém dnešním utkání skupiny nastoupí vpodvečer Francie proti Dánsku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Australan Mitchell Duke zařídil jedinou branku zápasu Austrálie proti Tunisku.Video: Česká televize

Oba týmy nastoupily s jednou změnou v sestavě oproti úvodnímu utkání skupiny. Australané po porážce s Francií potřebovali k udržení postupových nadějí bodovat a začali aktivněji. Několik náznaků ještě neproměnili, ale ve 23. minutě už otevřeli skóre.

Goodwinův tečovaný centr z levé strany si našel Duke a z poměrně obtížné pozice zády k brance poslal balon hlavou přesně ke vzdálenější tyči. Gólově se prosadil ve druhém z posledních tří zápasů za reprezentaci a Australané stejně jako s Francií dali první branku.

Tunisané, kteří v devíti z posledních 10 duelů udrželi čisté konto, byli viditelně zaskočeni a do tempa se dostali až před přestávkou. V 41. minutě ale Drádžirovu střelu zblokoval obránce Souttar a už v nastavení kousek zpoza malého vápna minul nabíhající kapitán Msakní. Australané ve svém 18. utkání na mistrovství světa poprvé v poločase vedli.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Tuniský Youssef Msakni (vpravo) v akci s australským Kyem Rowlesem. (uprostřed)

Po změně stran Tunisané přidali a chvílemi soupeře zatlačili, do šancí se ale příliš nedostávali. Naopak v 71. minutě po brejku na malém vápně těsně nedosáhl ve skluzu na míč Leckie. Vzápětí na opačné straně brankář Ryan vyrazil Msakního střelu k bližší tyči.

Poslední výraznější šanci měl střídající Chazrí, nejlepší střelec v tuniské nominaci, ale v 88. minutě zamířil jen do Ryana. Australané na světovém šampionátu zvítězili po 12 letech a neinkasovali dokonce poprvé od roku 1974.

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru - skupina D (Vakra):
Tunisko - Austrálie 0:1
Branka: 23. Duke. Rozhodčí: Siebert - Foltyn, Siedel - Dankert (video, všichni Něm.). ŽK: Laidúní, Abdí, Sasí (všichni Tunisko). Diváci: 41.823.
Tunisko: Dahmán - Bronn (73. Káčrida), Maríá, Talbí - Drádžir (46. Sasí), Schirí, Laidúní (67. Chazrí), Abdí - Slití, Msakní - Džabálí (73. Chanísí). Trenér: Kadrí.
Austrálie: Ryan - Karacic (75. Degenek), Souttar, Rowles, Behich - Leckie (85. Baccus), Irvine, Mooy, Goodwin (85. Mabil) - Duke (64. Hrustic), McGree (64. Maclaren). Trenér: Arnold.
Souhrn sobotního programu MS v Kataru naleznete ZDE

Reklama