Hlavní obsah

Hvězdy v hlavní roli! Messi nasměroval svůj tým k výhře, nezastavitelný Mbappé spasil mistry světa

Aktualizováno

Hvězdy zazářily na fotbalovém mistrovství světa v Kataru! Lionel Messi a Kylian Mbappé, spoluhráči z Paris St. Germain, prokázali svoji extratřídu. Messi nasměroval Argentinu úvodním gólem k důležité výhře 2:0 nad Mexikem, Francie díky dvěma trefám Mbappého porazila Dánsko 2:1 a s předstihem si už zajistila účast v osmifinále. V dalších sobotních zápasech Austrálie zvítězila nad Tuniskem 1:0 a o další senzaci se marně pokoušela Saúdská Arábie, která po řadě šancí podlehla Polsku 0:2.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Argentina - MexikoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

První body na šampionátu slaví hráči Austrálie. V zápase proti Tunisku jim ke tříbodovému zisku stačila jediná branka, o kterou se ve 23. minutě postaral útočník Mitchell Duke, jenž v těžké pozici nechytatelně zamířil na zadní tyč. Tunisané se po zbytek zápasu snažili s výsledkem něco udělat, ani závěrečný nápor však výsledek nezměnil.

Austrálie tak v počtu bodů dorovnala první Francii, která má však svůj zápas proti Dánsku ještě k dobru. Naopak Tunisko i nadále trčí na posledním místě tabulky a postup do vyřazovací části šampionátu si výrazně zkomplikovalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Tunisko - AustrálieVideo: Česká televize

Polsko je v čele skupiny, Saúdové nevstřelili ani branku

První tři body do tabulky si připisuje polská reprezentace. O jedinou branku prvního poločasu proti Saúdské Arábii se v závěru postaral Piotr Zieliňski, jenž ranou pod břevno vyzrál na brankáře. Pár minut poté Saúdská Arábie zahrávala pokutový kop, polský brankář Wojciech Szczesny jí dokázal zlikvidovat a poté si poradil i s dorážkou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Polsko - Saúdská ArábieVideo: Česká televize

Saúdové si šance připsali i ve druhém dějství, recept na brankáře ale znovu nenašli. Polsko naopak hned dvakrát nastřelilo brankovou konstrukci, litovat však nemuselo, neboť v závěru utkání pečetil vítězství na 2:0 kanonýr Robert Lewandowski.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Robert Lewandowski zpečetil vítězství Polska 2:0 nad Saúdskou ArábiíVideo: Česká televize

Francouzi slaví postup do osmifinále

Francouzi si chtěli v zápase proti Dánsku zajistit postup do vyřazovacích bojů, což se jim po vypjatém utkání nakonec povedlo a před závěrečným skupinovým soubojem s Tuniskem mají jistotu play-off.

Vítězství se ale nerodilo vůbec lehce. V prvním poločase se do vyložených šancí dostali Adrien Rabiot, Antoine Griezmann i Kylian Mbappé, ani v jednom případě se ale nepovedlo najít recept na brankáře Kaspera Schmeichela. Povedlo se to až po hodině hry, kdy se po parádní akci prosadil talentovaný Mbappé a naplno mohla propuknout radost ve francouzském táboře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Francie - DánskoVideo: Česká televize

Gejzír oslav ale moc dlouho nevydržel, o sedm minut později dokázal vyrovnat dánský obránce Andreas Christensen. Závěrečné slovo si přesto vzal třiadvacetiletý špílmachr Mbappé, který na zadní tyči podruhé překonal Schmeichela a francouzské reprezentaci vystřelil tři body i postup ze skupiny.

Messi nasměroval Argentinu k důležité výhře

Argentina po senzační porážce se Saúdskou Arábií už v utkání proti Mexiku další blamáž nedopustila. Jihoameričané se sice v Lusailu dlouho trápili, ale po hodině hry otevřel skóre Lionel Messi a hvězdný kapitán pak v 87. minutě navíc připravil druhý gól pro střídajícího Enza Fernándeze.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lionel Messi nasměroval Argentinu k výhře nad MexikemVideo: Česká televize

Šampioni jihoamerického šampionátu ve skupině C poprvé bodovali a zůstali ve hře o postup do osmifinále. Mexičané mají jediný bod za remízu 0:0 s Polskem, na MS počtvrté za sebou nevyhráli a neskórovali. Argentinci ve středu zakončí úvodní část turnaje proti Polsku, Mexiko v souběžně hraném duelu změří síly s tříbodovou Saúdskou Arábií.

Mistrovství světa ve fotbale:
Skupina C:
Polsko - Saúdská Arábie 2:0
Branky: 39. Zieliňski, 82. Lewandowski
Argentina - Mexiko 2:0
Branky: 64. Messi, 87. Fernández
Skupina D:
Tunisko - Austrálie 0:1
Branka: 23. Duke
Francie - Dánsko 2:1
Branky: 61. a 86. Mbappé - 68. Christensen
Pořadí střelců mistrovství světa ve fotbale v Kataru:
3 - Valencia (Ekvádor), Mbappé,
2 - Giroud (oba Francie), Taremí (Írán), Saka (Anglie), Richarlison (Brazílie), Gakpo (Nizozemsko), Messi (Argentina), Ferran Torres,
1 - Olmo, Asensio, Gavi, Soler, Morata (všichni Španělsko), Bellingham, Sterling, Rashford, Grealish (všichni Anglie), Ronaldo, Félix, Leao (všichni Portugalsko), Dia, Diédhiou, Dieng (všichni Senegal), Šahrí, S. Davsárí (oba Saúdská Arábie), Doan, Asano (oba Japonsko), A. Ayew, Bukari (oba Ghana), Češmí, Rezajíán (oba Írán), Duke, Goodwin (oba Austrálie), Zieliňski, Lewandowski (oba Polsko), Rabiot (Francie), Klaassen (Nizozemsko), Weah (USA), Bale (Wales), Gündogan (Německo), Batshuayi (Belgie), Embolo (Švýcarsko), Muntarí (Katar), Christensen (Dánsko), Fernández (Argentina).
Brankáři s čistým kontem:
2 - Szczesny (Polsko),
1 - Galíndez (Ekvádor), Noppert (Nizozemsko), Schmeichel (Dánsko), Dahmán (Tunisko), Ochoa (Mexiko), Szczesny (Polsko), Bunú (Maroko), Livakovič (Chorvatsko), Simón (Španělsko), Courtois (Belgie), Sommer (Švýcarsko), Rochet (Uruguay), Kim Sung-kju (Jižní Korea), Alisson (Brazílie), H. Hosejní (Írán), Pickford (Anglie), Turner (USA), Ryan (Austrálie), E. Martínez (Argentina).

Reklama