Hlavní obsah

Fotbalové MS každé dva roky? FIFA se bude návrhem zabývat

Saúdskoarabská fotbalová federace navrhla pořádat světové šampionáty mužů i žen každé dva roky místo dosavadních čtyř. Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) se bude podnětem zabývat na svém pátečním online zasedání, píše agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisté Francie s pohárem pro mistry světa.

Článek

Součástí návrhu je i posouzení realizace a dopadu zkrácení zavedené periodicity šampionátů. Nejedná se o průlomovou iniciativu, připomíná AP s tím, že bývalý šéf FIFA Sepp Blatter se jí zabýval více než dvacet let.

Stejný požadavek předložil již před třemi lety rovněž Alejandro Domínguez, prezident jihoamerické konfederace CONMEBOL, viceprezident FIFA a blízký spolupracovník jejího prezidenta Gianniho Infantina. O potřebě zkrácení cyklu pořádání MS ze čtyř na dva roky se nedávno rozhovořil rovněž Arséne Wenger, uznávaný trenér, který v současné době působí jako šéf globálního rozvoje fotbalu při FIFA.

Sám Infantino se změnám nebrání a nemusel by být proti ani v tomto případě. Již v prvním roce svého působení v čele FIFA prosadil rozšíření počtu účastníků MS o 16, z 32 na 48 týmů. Premiérově se světový šampionát uskuteční v tomto formátu v roce 2026 v USA, Kanadě a Mexiku.

Reklama

Související témata: