Hlavní obsah

Na Rudé ďábly jeho tým nemá, to si Šilhavý jen potvrdil. Prioritou je teď boj s Walesem o druhou příčku

Belgie/Praha

Hned po losu mu bylo jasné, že na belgické Rudé ďábly jeho tým v kvalifikační skupině o účast na světovém šampionátu v Kataru mít nebude. „Jsou první na světě,“ připomínal trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý ostatně i po nedělní lekci, kterou musel spolknout v Bruselu. Prohra 0:3 jen stvrdila výkonnostní rozdíl mezi oběma celky a potvrdila konstelaci ve skupině. Belgii o první místo a přímý postup na MS 2022 nikdo nepřipraví, český celek čeká v říjnové domácí odvetě s Walesem boj o druhou příčku.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý během utkání s Belgií.

Článek

Ta garantuje účast v dodatečné baráži, kterou má ovšem český tým víceméně jistou i bez ohledu na umístění v tabulce skupiny E. Dopomohlo mu k tomu vítězství v minulém ročníku skupiny Ligy národů, postup do elitní divize a konstelace, která při kvalifikačním losu nastala.

„Ale o druhé místo ve skupině zaručující účast v baráži se popereme. Velšané jsou ve výhodě, neboť u nich jsme nešťastně prohráli, ale odvetu hrajeme doma," ujišťoval kouč české reprezentace Jaroslav Šilhavý, že druhá příčka je pro něho a jeho svěřence teď prioritou bez ohledu na postupovou jistotu, kterou česká reprezentace víceméně má.

V říjnové odvetě s Walesem ovšem bude muset jeho tým podat diametrálně odlišný výkon, než jakým se prezentovalo reprezentační torzo decimované absencemi a zraněními v Bruselu.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Belgičan Romelu Lukaku v duelu s Českou republikou.

„Belgičané mají skutečně kvalitní fotbalisty, kteří hlavně v první půli hráli skvěle. Právem jsou v žebříčku FIFA na první příčce. Vyhráli zaslouženě, nicméně bez šance jsme nebyli. Za stavu 0:2 jsme měli čtyři brankové příležitosti. Kdyby Vydra tu svou proměnil, mohli jsme zápas zdramatizovat," připomínal Šilhavý obrovskou šanci, v níž se Vydra objevil tváří v tvář Courtoisovi, ale v koncovce selhal.

„Akce to byla skvělá, jenže právě v řešení koncovky se projevil markantní rozdíl mezi námi a soupeřem. My se do šance dostaneme, ale neproměníme ji, Belgičané ji zužitkují. Přitom jsem věřil, že zápas zdramatizovat můžeme," povzdechl si Šilhavý, který při skládání sestavy právě proto vsadil na brejkové hráče. Vydru, Peška, Hložka...

„Měli za úkol rozběhat belgickou obranu, přičemž jsme počítali, že budou dostávat dlouhé balony. Jenže se to nedařilo tak, jak jsme chtěli," přiznal trenér.

I při skládání obrany překvapil nasazením Kaši do stoperské dvojice a návratem Holeše do středové řady.

„Chtěli jsme, aby Tomáš Holeš hrál na stejné pozici, jako v domácím zápase," připomínal Šilhavý excelentní výkon slávistického záložníka v březnovém domácím střetnutí s Belgií. „Přitom jsme ale potřebovali klasického středního obránce," vysvětloval tah, který provedl.

„Filip hned na začátku pokazil malou domů, což byla chyba," zastavil se Šilhavý u situace, po níž se v souboji s Lukakem zranil brankář Vaclík.

"I pak na něm byla patrná nervozita. Lukaku je ovšem neskutečný hráč, který se těžko hlídá. Je nezastavitelný, dal nám gól, měl i další šance ať u něho byl jeden či druhý stoper Kalas. Pro mě je to takový belgický Honza Koller. Pravdou ale je, že naše stoperská dvojice už sehrála lepší zápasy."

Foto: Johanna Geron, Reuters

Zraněný gólman české reprezentace Tomáš Vaclík, v úvodu zápasu s Belgií.

Aby nebylo v nedělním večeru komplikací málo, musel Šilhavý řešit i rošádu gólmanů. Vaclík se hned v úvodu střetnutí zranil a mezi tyče musel náhradní brankář. Překvapivě Staněk...

„Na trénincích vypadal dobře, takže po domluvě s trenérem gólmanů jsme vsadili na něho. Těžký zápas zvládl jako nováček dobře. Uvidíme, jak na tom bude Vaclík, kterého čeká v Praze lékařské vyšetření. Teprve pak se rozhodneme, kdo půjde do brány ve středeční přípravě s Ukrajinou."

Reklama