Hlavní obsah

Nikdy se nevzdávej! Před dvěma lety byl nezaměstnaný, teď vychytal africké mistry

Sny se někdy mohou vyplnit až v době, když už to třeba ani nečekáte. Nizozemský gólman Andries Noppert debutoval v dresu „Oranjes“ ve 28 letech. A rovnou na mistrovství světa! Proti Senegalu vychytal čisté konto a přispěl k cenné výhře 2:0 na úvod turnaje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Senegal - NizozemskoVideo: Česká televize

 
Článek

Přitom ještě před dvěma lety byl rodák z Heerenveenu měsíce bez angažmá, jeho kariéra vypadala všelijak a blízcí mu radili, ať už se na fotbal vykašle...

„Je to pochopitelně zvláštní poprvé reprezentovat až nyní. Jako malý kluk o tom samozřejmě sníte, ale později to už nečekáte," přiznal s úsměvem Noppert po první výhře "Oranjes".

„Dát mu šanci byla dobrá volba, neudělal žádnou chybu. Prozatím je jedničkou," pochválil ho kouč Nizozemska Louis van Gaal. Zkušený kouč překvapil, když aktuálně gólmana hrajícího za Heerenveen upřednostnil před Pasveerem z Ajaxu a Bijlowem působícím ve Feyenoordu Rotterdam.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Nizozemský brankář Andries Noppert při jednom ze zákroků proti Senegalu.

Však dva metry a tři centimetry dlouhý habán má na svém kontě jen 32 prvoligových zápasů. A například nulovou zkušenost s evropskými poháry. Ještě před třemi lety byl rezervním gólmanem v italské Serii B. Když Foggia sestoupila ještě o level níž do Serie C, vrátil se raději zpět do vlasti. Před dvanácti měsíci vysedával v Nizozemsku na lavičce Go Ahead Eagles, tedy týmu bojujícího o záchranu. Teď dostal šanci mezi světovou elitou a sní o zlaté trofeji.

Jaký má s Van Gaalem vztah? „Máme stejný smysl pro humor a přemýšlíme podobně. Ale stejně to musíte ukázat na hřišti a myslím, že se mi to dnes povedlo," usmíval se Noppert, jenž byl shodou okolností již historicky 50. debutantem pod Van Gaalem v nároďáku. „Byl velmi klidný a vypadal uvolněně," ocenil souhru s debutantem obránce Nathan Aké.

Nováček, ale rozhodně nebyl jen tak do počtu. V poslední půlhodině se vyznamenal při Diaově střele a poradil si i se dvěma pokusy Gueyeho. „Měli jsme dvě tři dobré příležitosti. Výsledek neodpovídá dění na hřišti," litoval senegalský kouč Aliou Cissé.

„Jako tým jsme nehráli moc dobře, ale pak je skvělé, když přesto dokážete najít cestu k vítězství," pochvaloval si Noppert po snovém debutu, v němž první střelou na branku Senegalu v 84. minutě nasměroval jeho tým k výhře útočník Gakpo.

Reklama

Související témata: