Hlavní obsah

Nizozemskému fotbalistovi Blindovi i na MS pomáhá implantovaný defibrilátor

Nizozemský fotbalista Daley Blind se svými spoluhráči zkusí v pátečním osmifinále mistrovství světa vyřadit Argentinu s hvězdným kapitánem Lionelem Messim. Dvaatřicetiletý krajní obránce Ajaxu Amsterodam patří k oporám "Oranje", přestože má kvůli srdečním problémům voperovaný kardioverter-defibrilátor.

Foto: Lee Smith, Reuters

Nizozemský fotbalista Daley Blind

Článek

Závažný zdravotní problém lékaři u Blinda odhalili před třemi lety po zápase Ligy mistrů mezi Ajaxem a Valencií. Bývalý hráč Manchesteru United si během utkání stěžoval na závratě a vyšetření ukázalo, že má potíže se srdcem.

Lékaři pak Blindovi implantovali kardioverter-defibrilátor, který sleduje a v případě potřeby reguluje srdeční rytmus. Podobné zařízení pomáhá například dánskému záložníkovi Christianu Eriksenovi po jeho kolapsu na loňském Euru.

Lékaři Blindovi návrat k fotbalu rozmlouvali. "Každý se na mě díval se strachem v očích," vzpomínal v emotivním dokumentu, zveřejněném těsně před začátkem šampionátu v Kataru.

Hodně mu pomohl otec Danny, jenž působí u nizozemské reprezentace jako asistent hlavního kouče Louise van Gaala. "Na jeho reakci nikdy nezapomenu. Zůstal tak stoicky klidný. Nevzdával se a pořád se ptal lékařů, jestli mám i další možnosti. To mi dávalo naději," řekl Blind.

Amsterdamský rodák začal s mužstvem Ajaxu znovu trénovat na konci ledna 2020. Osm měsíců po operaci ale Blind zažil další nepříjemné chvíle, když se na hřišti jeho kardioverter-defibrilátor vypnul. Z trávníku ale odešel po svých a krátce nato dostal opět zelenou k návratu k fotbalu.

"Máte to v hlavě každý den. Hned, jak vstanete, při každé činnosti. Až po roce jsem šel do zápasu s tím, aniž bych na to myslel. Měl jsem takovou radost, že jsem hned musel zavolal tátovi, abych mu to řekl," uvedl Blind.

Na MS ve čtyřech duelech Nizozemska nechyběl ani minutu. Zazářil v sobotním osmifinále s USA, ve kterém pomohl k výhře 3:1 gólem a asistencí. Proti Argentině si může připsat 99. utkání za národní tým.

"Cítím se výborně a fit. Můžu dělat všechno jako normální lidé. Občas zajdu na kontrolu, ale dokud budu mít stejný zápal, chci z toho vytěžit maximum," dodal bronzový medailista z MS 2014.

Reklama