Hlavní obsah

Parádní bitva, Bale srovnal drama. Anglie drtila Írán, Nizozemci se protrápili k výhře

Aktualizováno

Parádní bitva uzavřela pondělní program MS v Kataru. Fotbalisté Walesu zahájili šampionát remízou 1:1 se Spojenými státy. "Drakům", kteří na světovém šampionátu startují po 64 letech, zachránil bod v 82. minutě kapitán Gareth Bale proměněnou penaltou. Anglie začala v téže skupině B jednoznačnou výhrou nad Íránem 6:2. Ještě před úvodním hvizdem hráči Albionu poklekli, což je gesto spojované s protirasistickým hnutím Black Lives Matter. V áčku si výhru 2:0 nad Senegalem připsalo Nizozemsko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS USA - WalesVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Američané si vytvořili velkou převahu a ve 36. minutě otevřeli skóre. Po rychlé akci Pulisic přihrávkou za obranu našel rozběhnutého Weaha, který zakončil přízemní střelou. Dvaadvacetiletý útočník Lille a syn bývalého slavného útočníka a současného prezidenta Libérie George Weaha skóroval při svém debutu na MS.

Velšané vstoupili do druhého poločasu mnohem aktivněji a soupeře místy hodně zatlačili. Když už se zdálo, že Američané vyrovnali hru, tak Zimmerman v šestnáctce zezadu fauloval Balea a křídelník Los Angeles FC v 82. minutě vyrovnal z pokutového kopu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Anglie - ÍránVideo: Česká televize

Fotbalisté Anglie začali proti Íránu roli favorita potvrzovat po půlhodině hry. V 35. minutě se parádní hlavičkou prosadil Bellingham, íránský gólman Hosseini, který vystřídal zraněnou jedničku Beiranvanda, byl bez šance. O osm minut později zvýšil náskok Albionu krásnou ranou Saka. Ještě do konce poločasu zasadil třetí úder outsiderovi po přesné Kaneho přihrávce Sterling.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Anglický fotbalový reprezentant Bukayo Saka slaví se spoluhráčem Declanem Ricem vstřelený gól v utkáí MS.

Dominance favorita pokračovala i po přestávce. Saka svou druhou trefou zvýšil už na 4:0, až poté se ke slovu dostali íránští fotbalisté, když se prosadil Taremi. Závěr však opět patřil Angličanům, na 5:1 zvýšil Rashford, šestou trefu přidal Grealish. Poslední slovo patřilo asijskému týmu, na konečných 6:2 uzavřel skóre z pokutového kopu opět Taremi.

Nizozemsko spasil Gakpo

Do první obrovské šance zápasu mezi Nizozemskem a Senegalem se dostal De Jong, jeho střelecký pokus z hranice vápna byl však zblokován. Podobně dopadl na druhé straně i Sarr, jehož ránu zastavil jeden z obránců. Otevřít skóre mohl pět minut před přestávkou i Berghuis, střelecký pokus však mířil jen nad břevno senegalské branky.

Prolomit střelecké trápení favorita mohl v 53. minutě Van Dijk, ale ani jeho hlavička po rohovém kopu netrefila Mendyho branku. O chvíli později však mohli Nizozemci inkasovat, pohotový pokus Diaha vytěsnil až Noppert.

Africký tým byl blízko branky v 73. minutě, ránu Gueye z hranice vápna však reflexním zákrokem znovu zlikvidoval nizozemský gólman. A favorit trestal. V 84. minutě si na přesný centr De Jonga naskočil Gakpo, v 9. minutě nastavení pak uzavřel skóre na konečných 2:0 Klaassen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Senegal - NizozemskoVideo: Česká televize

Mistrovství světa ve fotbale:
Skupina B:
Anglie - Írán 6:2 (Dauhá, Chalífův mezinárodní)
Branky: 43. a 62. Saka, 35. Bellingham, 45+1. Sterling, 71. Rashford, 90. Grealish - 65. a 90.+13 z pen. Taremi
USA - Wales 1:1 (Rajján)
Branky: 36. Weah - 82. z pen. Bale
Skupina A:
Senegal - Nizozemsko 0:2 (Dauhá, stadion Sumáma)
Branky: 85. Gakpo, 90+9. Klaassen

Reklama