Hlavní obsah

Revoluce! Collina nespěchá. Ale přijde to asi už při MS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zásadní novinka se v plné parádě poprvé ukáže při vrcholné události. Technika bude vstupovat do dění ve fotbalových zápasech zase o něco více než dosud. Tentokrát se to bude týkat posuzování ofsajdů a nejostřejší možná premiéra ve velkém by měla přijít na řadu v listopadu na MS v Kataru. Alespoň to plyne ze slov prezidenta FIFA Gianniho Infantina a šéfa rozhodčích Pierluigiho Colliny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pierluigi Collina na archivním snímku.

Článek

„Pracujeme na tom, nikam nespěcháme. Chceme si být jisti, že to funguje perfektně," řekl šéf komise sudích FIFA Collina k využití poloautomatické ofsajdové technologie.

Tyhle dny jsou v Dauhá zasvěceny právě schvalování změn pravidel a projednávání návrhů na další úpravy.

„Vypadá to velmi dobře a slibně. Naši experti se na to podívají, než učiníme rozhodnutí, zda je na mistrovství světa použít, nebo ne," uvedl po jednání Mezinárodního výboru pro pravidla fotbalu Infantino.

Podle Coliny ve prospěch zavedení novinky mluví možnost „rychlejšího rozhodnutí" a také to, že půjde o „verdikt s větší akceptací".

Technologie poloautomatického ofsajdu byla testována už na Arabském poháru a mistrovství světa klubů v únoru.

Oč jde? V čem je podstata? Rozhodně nejde o záležitost snadno použitelnou na většině hracích ploch.

Je nastaveno několik speciálních kamer, které zachycují datové body od každého hráče, které přesně určují jeho pozici na hřišti. Počet datových bodů se má zvýšit z 18 na mistrovství světa klubů na 29 na mistrovství světa. Data kontroluje videoasistent, který má na starosti rozhodnutí o ofsajdu – to dává v reálném čase doporučení rozhodčímu na hřišti. Nejde tedy o úplnou automatizaci odhalování ofsajdů. "Rozhodně nemluvíme o robo-ofsajdu," upozornil Collina, bývalý věhlasný sudí, který patří k těm, kteří budou mít rozhodující vliv při nasazení novoty do praxe.

Za hlavní přínos je považováno, že nová technologie může přesně určit moment přihrávky i pozici jednotlivých částí těl bránících i útočících hráčů.

Poslední slovo ale stále bude mít rozhodčí. Hlavně ten u videa. "Počítač může udělat čáru a určit ofsajdové postavení, ale jak moc se zainteresovaní hráči zapojili do akce a ovlivňovali hru, to musí stále udělat člověk," uvedl již dříve Collina, podle kterého jde o zatím nejvýraznější test technologie ve fotbale.

Reklama