Hlavní obsah

Stihl ještě popsat neuvěřitelný gól, během prodloužení americký novinář zemřel přímo na stadionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smutný příběh, z něhož mrazí. Čtvrtfinálový zápas Argentiny s Nizozemskem na fotbalovém mistrovství světa v Kataru poznamenala krutá příhoda. Během utkání zemřel po kolapsu na tribuně renomovaný americký novinář Grant Wahl. Bývalému žurnalistovi Sports Illustrated, televize CBS či platformy Substack, jenž se v roce 2011 chtěl ucházet o funkci prezidenta Mezinárodní fotbalové federace (FIFA), selhalo srdce den po 48. narozeninách.

Foto: New York Post

Renomovaný americký novinář Grant Wahl zemřel v Kataru při svojí práci.

Článek

Není radno podceňovat své zdraví. Grant Wahl podle agentury AP v pondělí napsal na sociální sítě, že v Kataru navštívil nemocnici, protože se necítil dobře. „To s vámi mohou udělat tři týdny s minimem spánku, velký stres a spousta práce," napsal tehdy Wahl a stěžoval si také na prochladnutí. Dostal antibiotika na zánět průdušek, test na covid-19 měl negativní.

V pátek během prodloužení na novinářské tribuně stadionu v Lusailu dostal infarkt. V sobotu jeho rodině kondoloval i šéf současného fotbalu Gianni Infantino. MS v Kataru bylo Wahlovým osmým šampionátem.

Podle svědectví přítomných novinářů Wahl během prodloužení zkolaboval a přímo na tribuně se mu lékaři snažili poskytnout akutní pomoc. Přesto později zemřel. Ještě před prodloužením popsal na sociální síti vyrovnávající gól Nizozemska na 2:2 větou: „Neuvěřitelný gól po standardní situaci".

Pracovní nasazení se mu stalo osudným. „Nachlazení z uplynulých deseti dnů se v den zápasu USA - Nizozemsko změnilo na něco vážnějšího," uvedl minulý víkend Wahl na svém webu.

Přesná příčina jeho úmrtí nebyla bezprostředně známa. „Děkujeme Grantovi za jeho obrovskou oddanost a vliv na náš sport ve Spojených státech," reagovala Fotbalová federace USA (US Soccer). Wahl patřil mezi nejznámější fotbalové žurnalisty v zámoří.

Wahl si na začátku turnaje v Kataru oblékl před duelem USA s Walesem duhové tričko na podporu LGBTI komunity a na stadionu v Al Rajánu ho proto na 25 minut zadrželi. Později informoval, že se mu za to FIFA omluvila.

V letech 1996 až 2021 pracoval pro prestižní americký sportovní magazín Sports Illustrated. Spolupracoval také se společnostmi CBS a Fox Sports.

Argentina ve strhujícím čtvrtfinále s Nizozemskem postoupila po penaltovém rozstřelu.

Reklama

Související témata: