Hlavní obsah

Trénink vedl zraněný kouč Oranje Van Gaal z buginy, přípravu na zápas z invalidního křesla

Zdeněk PavlisSport.cz

Prekérní situace. Pro nizozemskou reprezentaci, pro sedmdesátiletého kouče Louise van Gaala zrovna tak. Během posledního tréninku před rozhodujícím kvalifikačním zápasem o postup na světový šampionátu v Kataru proti Norům ho musel po hřišti vozit jeho asistent Henk Fraser v golfovém vozíku. A když došlo na oficiální tiskovou konferenci, seděl Malý generál, jak se trenérovi Oranje přezdívá, v invalidním křesle a na otázky odpovídal prostřednictvím videopřenosu.

Zraněný trenér Nizozemska Louis Van Gaal se během tréninku pohyboval po trávníku v bugině.

Článek

„Tělo bolí, ale mozek stále pracuje," zkoušel žertovat Van Gaal, který v neděli spadl z kola při návratu z tréninku do hotelu. Putoval okamžitě na vyšetření do nemocnice, kde podle zjištění servru NRC lékaři zjistili zlomeninu kyčle.

„Jakmile pohnu pánví, cítím obrovskou bolest. Ale u mužstva jsem zůstal, protože hráči si to přáli. Pro mě šlo o velký emocionální impuls," vysvětloval trenér nizozemské reprezentace, proč nerespektoval naléhání doktorů a nezůstal v nemocnici.

Při třetím návratu k národnímu týmu ho možná pořád straší jeho první reprezentační angažmá v roce 2001. Tehdy totiž měli Oranje postup na mistrovství světa také na dosah. V předposledním zápase kvalifikační skupiny vedli v Portugalsku už 2:0, ale nakonec tam jen remizovali 2:2, aby poté prohráli 0:1 v Irsku a na světový šampionát do Japonska a Jižní Koreje se nedostali.

Foto: Stevo Vasiljevic, Reuters

Louis van Gaal během utkání Nizozemska v Černé Hoře.

Po dvaceti letech si postup znovu zkomplikovali. V sobotu vedli v Černé Hoře ještě osm minut před koncem 2:0 a mohli objednávat letenky do Kataru. Pak ovšem dostali během čtyř minut dva góly, z Podgorice si po remíze 2:2 odvezli jen bod a před úterním posledním utkáním proti Norům před nimi vyvstala hrozba, že by se dvě desetiletí starý příběh mohl znovu opakovat.

„Nabídli jsme Norům dárek, protože mohou také ještě bojovat o postup, ale nepřichází v úvahu, abychom jim dali ještě druhý. Jednoduše proto, že máme lepší mužstvo než oni," je si Van Gaal jistý, že tentokrát Nizozemce na mistrovství světa dovede.

Zvlášť, když jim ve večerním zápase v Rotterdamu postačí remíza.

Proto chtěl být u mužstva a odmítl hospitalizaci. Během tréninku ho vozil jeho asistent po trávníku golfovou buginou, a hráči se k ní na Van Gallovo písknutí sbíhali, přípravu u videa řídil trenér z invalidního křesla. A při zápase v něm nejspíš bude sedět také.

„Jsme rádi, že s námi zůstal a povede nás proti Norům. Jeho zranění přípravu příliš neovlivnilo. Vedl mužstvo na posledním tréninku, rozdával úkoly a pokyny na poslední schůzce, bude s námi i během utkání. On, stejně jako my všichni jsme plni touhy dostat se na mistrovství světa," potvrzoval kapitán Oranje Virgil van Dijk, že Van Gaal při třetím reprezentačním angažmá udělá navzdory zranění vše proto, aby svůj tým do Kataru dovedl.

Reklama