Hlavní obsah

Tvrdý střet s policií, údajně kvůli rasismu! Maďaři ve Wembley byli jako rozbuška

Londán/Praha

Kvalifikace na fotbalové mistrovství světa 2022 v Kataru pokračovala v úterý zápasem skupiny I mezi Anglií a Maďarskem (1:1). Do Londýna dorazilo několik stovek příznivců hostů. Mezi nimi měli být i polští rowdies. Během prvních pár minut utkání pak došlo v hledišti Wembley k tvrdým střetům s policií. Vyhrocená atmosféra byla i před měsícem v Budapešti, tehdy tvrdé jádro maďarských fanoušků rasisticky uráželo fotbalisty Albionu.

Maďarští fanoušci se ve Wembley porvali s londýnskou policií.Video: @HooligansTV_eu

 
Článek

I během úterního dění na tribunách měl při eskalaci násilí hrát roli rasismus, tvrdí to Angličané. Jeden z hostujících fanoušků byl zatčen za to, že měl rasisticky urážet člena pořadatelské služby. Podle britských médií mělo být právě tohle počínání rozbuškou následného řádění na tribuně.

Angličané něco podobného očekávali. Policisté i pořadatelská služba měli pohotovost. Na začátku září hráli svěřenci Garetha Southgatea v Budapešti a byl z toho velký skandál, kdy se z tribun ozývali směrem k hráčům Albionu opičí skřeky. Na Ostrovech dlouhodobě rezonující téma se v médiích řešilo několik dní.

Foto: Carl Recine, Reuters

Střet londýnských policistů a fanoušků hostujícího Maďarska ve Wembley, vše odstartoval incident s rasistickým urážením pořadatelské služby, tvrdí Angličané.

Angličané proto poskytli maďarské straně na úterní utkání méně než tisícovku lístků. Posílili policejní přítomnost v okolí Wembley. Nedlouho po úvodním hvizdu pak došlo ke konfliktu.

Maďaři byli proti londýnským policistům v přesile. Strážci zákona se museli stáhnout do útrob stadionu. Situace se postupně začala uklidňovat a druhý poločas už probíhal bez násilností.

„Jsme si vědomi incidentu v sektoru hostů během kvalifikačního utkání mistrovství světa 2022 na stadionu ve Wembley. Incident budeme vyšetřovat a vše nahlásíme orgánům FIFA," uvedla v prohlášení Anglická fotbalová asociace (FA). "To, co se stalo v zápasech Anglie s Maďarskem a Albánie s Polskem odsuzujeme stejně jako jakoukoliv jinou formu násilí, diskriminace nebo urážení. K takovému chování máme nulovou toleranci," uvedla FIFA v prohlášení.

FIFA řeší rvačku ve Wembley a zápas v Tiraně
Maďarsku a Albánii hrozí tresty za chování fanoušků při úterních zápasech kvalifikace fotbalového mistrovství světa. Maďarští příznivci se při zápase s Anglií poprali s policií, v Tiraně zase domácí zasypali polské hráče lahvemi. Poláci na protest odešli ze hřiště, ale po asi dvacetiminutovém přerušení se utkání dohrálo.
FIFA nyní prochází zprávy delegátů a na jejich základě rozhodne o dalších krocích. "To, co se stalo v zápasech Anglie s Maďarskem a Albánie s Polskem odsuzujeme stejně jako jakoukoliv jinou formu násilí, diskriminace nebo urážení. Proti takovému chování máme nulovou toleranci," uvedla FIFA v prohlášení.

„Když ukazují takové transparenty proti hodnotám, kterým my jako národ věříme, je to nelidské. Slyšel jsem o tom, co se stalo na tribunách a je pro mě zneklidňující a špatné," komentoval autor gólu domácích John Stones transparent hostujících fanoušků, na němž se objevil přeškrtnutý klečící muž. Pokleknutí sportovců a tedy i zmíněný symbol se staly symbolem podpory hnutí Black Lives Matter.

„Nechci se k tomu vyjadřovat, protože mi to nepřísluší. Cokoliv řeknu, může být navíc interpretováno jinak, než myslím, takže raději bez komentáře," konstatoval stroze trenér Maďarska Marco Rossi.

Trest hrozí také Albánii, která prohrála 0:1 s Polskem. Fanoušci v Tiraně totiž po brance Karola Šwiderského zasypali slavící hostující hráče plastovými lahvemi. Poláci na protest odešli ze hřiště, ale po asi dvacetiminutovém přerušení se utkání dohrálo.

Reklama