Hlavní obsah

Ukrajina se bude ucházet se Španělskem a Portugalskem o MS ve fotbale

Válkou sužovaná Ukrajina se připojila ke kandidatuře Španělska a Portugalska na pořádání fotbalového mistrovství světa v roce 2030. Oficiálně to dnes oznámili představitelé fotbalových svazů obou zemí z Pyrenejského poloostrova v sídle UEFA ve švýcarském Nyonu.

Foto: Mohammed Dabbous, Reuters

Fotbalové MS hostí v roce 2022 Katar, o šampionát v roce 2030 se uchází vedle Španělska a Portugalska také Ukrajina. Ilustrační foto

Článek

"Naše kandidatura už není jen pyrenejská, ale evropská," uvedl šéf španělského fotbalu Luis Rubiales. "Jsem přesvědčený, že teď je mnohem lepší než předtím. Fotbal je univerzální a pokud je schopen změnit životy lidí v tolika směrech, měl by být také využíván pro dobrou věc," dodal Rubiales.

Jeho portugalský protějšek Fernando Soares Gomes da Silva uvedl, že rozhodnutí zahrnout do projektu Ukrajinu plně podporuje.

Ukrajina, která od února čelí ruské vojenské agresi, by měla podle navrhovaného plánu hostit jednu ze skupin šampionátu.

Španělsko s Portugalskem ohlásily společnou kandidaturu již předloni. Oficiálně zájem o pořádání fotbalového šampionátu v roce 2030 už projevilo Maroko a také společně jihoamerické země Argentina, Chile, Paraguay a Uruguay. Spolupracovat při organizaci MS chtějí také Egypt, Řecko a Saúdská Arábie.

Reklama

Související témata: