Hlavní obsah

Velšané nesměli na zápas MS s duhovými kloboučky, svaz chce od FIFA vysvětlení

Velšská fotbalová federace bude požadovat po FIFA oficiální vysvětlení, proč byly některým fanouškům před pondělním zápasem mistrovství světa s USA zabaveny při vstupu na stadion duhově zbarvené kloboučky. Speciální design v několika variantách připravil svaz pro své příznivce právě pro šampionát v Kataru.

Foto: Ashley Landis, ČTK/AP

Fanoušci Walesu na stadionu při utkání s USA.

Článek
Fotogalerie

Duhová symbolika spojovaná s hnutím za práva sexuálních menšin vzbuzuje v pořadatelské zemi, kde jsou vztahy párů stejného pohlaví kriminalizovány, velké kontroverze. Už v dubnu varoval šéf bezpečnosti dohlížející na přípravu šampionátu, že fanouškům budou při vstupu na stadion zabavovány duhové vlajky, údajně v zájmu jejích vlastní bezpečnosti.

Podle vyjádření velšského svazu byli fanoušci a někteří členové realizačního týmu před vstupem na stadion v Rajjánu vyzváni, aby kloboučky sundali a některým byly dokonce zabaveny. Zástupci svazu se proto oficiálně obrátili se stížností na FIFA a žádají vysvětlení těchto incidentů. FIFA se zatím k situaci nevyjádřila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS USA - WalesVideo: Česká televize

Aféra s kloboučky následuje bezprostředně po pondělní kontroverzi kolem duhových kapitánských pásek. Kapitáni sedmi evropských reprezentačních týmů se užití speciálních pásek s duhovým srdcem podporujících kampaň OneLove vzdali poté, co FIFA před pondělními zápasy pohrozila karetním trestem za jejich nošení.

Reklama

Související témata: