Hlavní obsah

Zákeřná válka během rozstřelu. Argentinci se vysmáli poraženým, kteří je provokovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak tohle má být fotbal? Fotka, která obletěla svět, je antireklamou na populární hru. Věrně zachycuje, jak se vítězové vysmívají do očí poraženým. Zatímco strhující průběh čtvrtfinále mistrovství světa v Kataru mezi Argentinou a Nizozemskem nadchl, chování jeho protagonistů bylo často trapné, nedůstojné a nechutné. Jihoameričané postoupili na penalty, disciplinární komise Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) už zahájila s oběma zeměmi řízení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinálového utkání MS Nizozemsko - ArgentinaVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Kdo je bez viny, ať hodí kamenem... Provokace a nefér výpady mající za cíl rozhodit psychiku soupeře byly k vidění z obou stran. Během penaltového rozstřelu vyvrcholily.

Jeho hrdina, argentinský brankář Emiliano Martínez, slovně napadal exekutory soupeře. Dostal se jim pod kůži, i díky tomu vyzrál na Van Dijka a Berghuise.

Oranje byli ještě agresivnější. Záběry z kamery nad hrací plochou ukazují, jak se houfně i jednotlivě vydávali ke střelcům Argentiny, aby je těsným kontaktem zastrašili.

„Tohle je klasická ukázka toho, proč fotbal nesleduju. Absolutně bez úrovně," reaguje třeba hokejový expert Jakub Koreis.

Žádná úcta, respekt k soupeři. Divočina vyvrcholila po utkání. Argentinci se po rozhodující penaltě soupeři vysmáli, Oranje na ně vystartovali a začala další mela. Glanc pak ztratil i geniální hráč Lionel Messi...

Žádný div, že disciplinární komise FIFA zahájila řízení vůči Argentině a Nizozemsku za nevhodné chování během čtvrtfinále. Španělský rozhodčí Antonio Mateu Lahoz v něm nakonec udělil rekordních 18 žlutých karet.

„FIFA iniciovala disciplinární řízení vůči Argentinské fotbalové federaci pro potenciální porušení článků 12 (nevhodné chování hráčů i členů realizačního týmu) a 16 (bezpečnost na zápasech). Vůči Nizozemsku zahájila řízení pro potenciální porušení disciplinárního kodexu," píše se ve stanovisku řídícího orgánu světového fotbalu, které zprostředkovala agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinálového utkání MS Chorvatsko - BrazílieVideo: Česká televize

FIFA v oficiálním zápisu o utkání upřesnila, že Lahoz udělil 18 žlutých karet, což je nový rekord na MS. Nizozemský obránce Denzel Dumfries viděl po neúspěšném penaltovém rozstřelu druhou žlutou a následně červenou kartu.

Tři žluté padly i pro osoby na lavičkách. Inkasoval ji tam i pozdější střelec obou nizozemských gólů Wout Weghorst, ale také trenér Argentiny Lionel Scaloni a člen realizačního týmu dvojnásobných mistrů světa Walter Samuel.

Reklama