Hlavní obsah

Železný muž Alves vyrovnal legendu, první prohra s Afričany ho ale mrzí: Pro nás velké ponaučení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazilci proti Kamerunu výrazně protočili sestavu, byli lepší, jenže gólem v nastavení druhé půle poprvé v historii podlehli sokovi z Afriky. Celé utkání odehrál na pravém beku a s kapitánskou páskou 39letý Dani Alves. Muž, jenž vyrovnal Roberta Carlose, neskrýval zklamání, ale už vyhlíží osmifinále s Jižní Koreou.

Foto: Reuters

Brazilec Dani Alves v duelu základní skupiny MS v Kataru proti Kamerunu

Článek
Fotogalerie

Za svou profesionální kariéru nabíral 43 trofejí, nejvíce ze všech fotbalistů v historii. Jeho nominaci do Kataru se mnozí experti divili a první dva duely odseděl na lavičce. Proti Kamerunu ale dostal Dani Alves příležitost, stal nejstarším hráčem, který kdy za Brazílii nastoupil na mistrovství světa a 125. startem vyrovnal Roberta Carlose. Vícekrát oblékl dres „Kanárků" jen legendární Cafú (142).

„Roberto Carlos je pro mě idol. Přítel, kterého mi dal fotbal. Hodně se s ním ztotožňuji. Rozumíme si, protože jsme si velmi podobní. Je krásné vyrovnat se takovému fotbalistovi. Teď aby nás doháněli ostatní," přeje si Alves.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Kamerun - BrazílieVideo: Česká televize

O tom, zda je ve výběru kouče Titeho oprávněně, má jasno. „Při každé nominaci se vždy diskutuje, kdo pojede. Soustředím se jen na výkony. Nemůžete se zavděčit všem. Nikdy to tak nebylo a nebude," zdůrazňuje.

Výjimečný večer mu však zkazil výsledek. Brazílii rozesmutnil v nastavení druhého poločasu útočník „Nezdolných lvů" Vincent Aboubakar. Na postupu největších favoritů šampionátu z prvního místa skupiny G to ale nic nezměnilo.

„Byl to den plný různých pocitů. To, že mohu na turnaji v tomto věku být a přispívat týmu, vypovídá o tom, jak si fotbalu vážím. Vzhledem k výsledku mám ale hořkosladký pocit," dodává sklesle.

„Je to pro nás upozornění, že tady nejsou slabí soupeři. Pro nás velké poučení," věří Alves a vyhlíží pondělní osmifinále s Jižní Koreou. „Teď už není prostor pro chyby. Je dobře, že se nás takový zápas potkal ve skupině. Od této chvíle to bude už jen boj o každý centimetr na hřišti," uvědomuje bývalý hráč Barcelony či PSG a v současnosti zástupce mexického celku UNAM Pumas.

Reklama