Hlavní obsah

Nejlepší dárek? Výhra v derby, říká oslavenec Rabušic. Může trumfnout Nezmara i Štajnera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli má narozeniny a ve stejný den bude útočník Liberce Michael Rabušic válčit o ligové body v prestižním derby v Jablonci. „Budu si asi muset dát nějaký dárek,“ usmívá se za dva dny 34letý „Rambo“, který je vedle Štajnera s Nezmarem se čtyřmi zásahy nejlepším střelcem v historii Podještědského derby na straně Slovanu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva David Heidenreich z Jablonce a Michael Rabušic z Liberce.

Článek

Jaký dárek si chcete dát?

Naší výhru. Doufám, že uděláme všechno, aby se to povedlo. Osobně derby řeším víc. Pohybuju se po městě a hodně lidí mi říká: Hlavně vyhrajte v Jablonci! Tři body momentálně opravdu potřebujeme. V reprezentační přestávce jsme pro to udělali fakt hodně a doufám, že na hřišti to bude vidět.

A co prezent v podobě gólu? Díky němu byste trumfnul Nezmara se Štajnerem a stal se nejlepším střelcem Liberce v zápasech s Jabloncem v nejvyšší soutěži.

Chtěl bych skórovat v každém zápase. Samozřejmě, teď jde o derby a možná ten pátý gól v hlavě trochu mám, ale to je fakt detail. My hrajeme úplně o něco jiného než o můj gól. Celému Liberci jde o tři body, což je mnohem důležitější.

Fyzicky se cítíte jak?

Jako mladý kluk. Byla repre pauza, hodně jsme potrénovali a cítil jsem se dobře jako za mlada. Rána jsou samozřejmě už trochu náročnější. Měli jsme těžší tréninky a chvilku trvá, než se všechno rozhýbe. Ale na tohle si člověk zvykne. Už vím, co mám dělat, abych tělo nastartoval. V rámci možností pořád dobrý.

Stejně jako v minulé sezoně zatím začínáte vždy na lavičce, jaká je vaše pozice v týmu, jste už klasickým žolíkem?

Nevím, jestli jsem klasický žolík. Teď naskakuji až v průběhu zápasu, ale tohle se může změnit. Uvidíme, jestli to nebude teď, určitě však nemám roli jen žolíka. Fakt trénuju všechno a jsem nachystaný hrát od první minuty. Uvidíme, kdy to přijde. Makám na sto procent a až se bude trenérovi hodit něco změnit, určí třeba jiné rozestavení, připravený jsem.

Liberec zatím vyhrál jen dvakrát, Jablonec dokonce jako jediný v lize na premiérový triumf stále čeká. Může být derby vyhrocenější víc než obvykle?

Myslím, že jo. Jablonec taky do sezony dobře nevstoupil. A my se pořád potýkáme s nevyrovnaností výkonů. Nedokážeme hrát stejně kvalitně celých devadesát minut. V zápase máme velké výkyvy a tohle bychom potřebovali stabilizovat. Když tohle zlepšíme, na výsledcích by se to mohlo projevit. Určitě nás čeká strašně důležitý zápas, abychom se po pauze nastartovali.

Jak vnímáte současný Jablonec?

V létě dělali většinou mladší hráče z ciziny. Určitě jde o zajímavá jména, ale zatím to nedali dohromady, což se však může každým zápasem změnit. Mají kvalitní tým a asi mají být v tabulce výš, než momentálně jsou. To samé platí pro nás. Zápas bude vyrovnaný a rozhodovat budou detaily.

Když mluvíme o detailech, v Liberci v týdnu začal jako sportovní manažer pracovat váš bývalý parťák Theo Gebre Selassie. Stačil už něco změnit?

Theo je velká persona a doufám, že využije zkušeností, které posbíral v Německu. Ale je tady zatím krátce. Taky pro něj není jednoduché se s novou funkcí sžít. Ale začal, je tady každý den, v kontaktu jsme pořád. Myslím, že v budoucnu to bude jen ku prospěchu.

Chodí i na hřiště?

Byl se podívat na tréninku, ale netrénoval, byť se udržuje pořád. Kdyby chtěl, myslím, že s námi může zatrénovat. Chodí i na videa, v posilovně je taky pořád, potkáváme se pořád.

Reklama

  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG
  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.