Hlavní obsah

Němci hledají trenérské eso. Sní i o Kloppovi či kouči Juráska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soužení německé fotbalové reprezentace, které vygradovalo ostudnou porážkou 1:4 s Japonskem, stálo místo dosavadního kouče Hansiho Flicka. Před funkcionáři tamního fotbalového svazu tak stojí jasný úkol, tedy najít toho pravého muže, který ukončí výsledkovou krizi týmu a připraví mužstvo na nadcházející mistrovství Evropy na domácí půdě. Jenže to nebude vůbec snadné…

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Zklamaní fotbalisté Německa.

Článek

Pro pořádek, Němci v tuto chvíli přeci jen trenéra mají. Mužstvo do úterního přípravného utkání s Francíí povede někdejší skvělý forvard Rudi Völler, jenž momentálně plní roli sportovního ředitele národního týmu. Již dopředu bylo ale avizováno, že s jedná jen o dočasné řešení. Je tedy záhodno co nejdříve definitivně rozseknout, kdo bude mužstvo koučovat na ME 2024.

Vytouženou volbou by zajisté byl šéf lavičky Liverpoolu Jürgen Klopp. Renomovaný magazín Kicker má za to, že „právě on má potenciál dostat potřebný zápal nejen do týmu, ale vůbec celé země.“ S tím souhlasí i Lothar Matthäus, rekordman v počtu startů (83) za německou reprezentaci. „Existuje jediná osoba, kterou bychom v budoucnu opravdu chtěli, a tou je Klopp. Má za sebou ohromné množství úspěchů, navíc je populární i mezi fanoušky a médii,“ prohlásil 62letý internacionál.

Podle některých zdrojů není vyloučené, že po Völlerovi nastoupí k národnímu týmu právě Klopp. Vyjádření jeho samotného z léta ale naopak příliš nadějně pro německé fandy nezní. „Funkce trenéra reprezentace by pro mě rozhodně byla velkou ctí. Problémem je ale moje věrnost Liverpoolu. Nemohu jen tak odejít. Vůči klubu mám určitou odpovědnost,“ vysvětloval 56letý Němec, jehož smlouva na Anfield Road doběhne ke svému konci až v létě 2026.

Do stejné doby je v Benfice Lisabon vázán další potenciální kandidát na uvolněnou pozici, Roger Schmidt, který v portugalském velkoklubu vede i českého reprezentanta Davida Juráska. Jenže tahle varianta se podle Kickeru momentálně řadí spíše do úrovně utopických scénářů. Ve smlouvě má totiž Schmidt zakomponovanou výstupní klauzuli ve výši 30 milionů euro, což by snad pro každý fotbalový svaz na světě byla téměř neřešitelná záležitost, ten německý nevyjímaje.

Po březnovém konci v Bayernu Mnichov je naopak bez angažmá Julian Nagelsmann. Původně měl ale bavorský kolos vést také až do roku 2026, takže ač momentálně žádné pracovní povinnosti nemá, Kicker odhaduje, že působení Nagelsmanna u národního týmu by federaci stejně mělo stát dvojcifernou sumu v milionech euro. Technicky vzato je totiž Bayernu stále smluvně zavázán. Na druhou stranu se ale proslýchá, že klub je o případné výši odstupného ochotný jednat, takže variantu Nagelsmann mnozí vidí jako nejpravděpodobnější.

Němci údajně pošilhávají i po momentálně volném rakouském trenérovi Oliveru Glasnerovi, který v minulé sezoně dovedl Eintracht Frankfurt do osmifinále Ligy mistrů a finále domácího poháru. Hledání toho pravého esa, které by mělo chřadnoucí fotbalovou velmoci znovu pozvednout, se ale třičtvrtě roku před domácím mistrovství Evropy rozhodně nejeví jako záviděníhodná záležitost…

Reklama

Související témata: