Hlavní obsah

Nezmar se vrátil do FAČR a chystá se před etickou komisi. Pevně věřím, že šetření bude férové a nezávislé, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový generální ředitel Liberce Jan Nezmar obnovil své členství ve fotbalovém svazu (FAČR). Tím pádem ho znovu může a bude řešit jeho etická komise kvůli policejním odposlechům v kauze kolem Romana Berbra. „Etické komisi jsem připraven nabídnout maximální součinnost,“ říká Nezmar v klubovém prohlášení.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Jan Nezmar na archivním snímku

Článek

Od čtvrtka je již zase v informačním systému FAČR u Jana Nezmara zelená fajfka signalizující, že obnovil své členství ve fotbalovém svazu. Při jeho comebacku do českého fotbalu šlo o citlivé téma. Proč? Návrat do fotbalového spolku znamenal vydání se Etické komisi FAČR a znovuotevření své účasti v kauze, která ho ukazuje v nelichotivém světle. Setrvaní mimo svazové struktury pak zase podezření, že „něco“ tají. Šestačtyřicetiletý fotbalový funkcionář se nakonec dobrovolně rozhodl pro první variantu. Podle právního výkladu severočeského klubu nemusel, přestože se stal jeho generálním ředitelem.

„Vstoupit do FAČR bylo mé osobní rozhodnutí, jelikož vstup jako takový není nutný pro výkon mé nové funkce v Liberci,“ řekl prostřednictvím klubového prohlášení Jan Nezmar, jenž se stáhl z českého fotbalu v roce 2020.

„V mediálním narativu se často ztrácí fakt, že jsem odešel z fotbalu ještě předtím, než vypukla kauza s odposlechy, která zásadním způsobem zasáhla do mého života a mé kariéry. Důvodem mého odchodu bylo, že jsem byl vyhořelý a unavený z poměrů, které v tehdejší době v českém fotbale panovaly,“ vysvětlil nyní důvody svého odchodu z fotbalového prostředí v létě 2020.

Když pak byl v říjnu 2020 zatčen tehdejší místopředseda FAČR Roman Berbr, Jan Nezmar v rozhovoru pro Seznam Zprávy v listopadu prohlásil: „Možná někdo řekne, že jsem jel na oranžovou. Pohyboval jsem se v šedé zóně, ve které se v českém fotbale funguje.“

Co nyní svému výroku říká? „Nešťastný výrok o jízdě na oranžovou jsem použil v kontextu doby, kdy bylo podle mého názoru jen velmi málo lidí, kteří se nějakým způsobem nesnažili přizpůsobit a aktivně bojovali proti tehdejším poměrům. Samozřejmě přepisy odposlechů, které se objevily v médiích, nikdy nesmažu a s jejich obsahem musím žít. Realita je nicméně taková, že jsem se ničeho nedopustil, nebyl jsem obviněn, nebyl jsem odsouzen. Byl jsem jednou podat svědeckou výpověď,“ pověděl Nezmar.

Libereckým funkcionářem se bude etická komise zabývat v příštím týdnu. „Pan Nezmar se stal členem FAČR a etická komise tak nad ním znovu získala pravomoc. Na našem nejbližším zasedání, tedy 10. dubna, se budeme osobou pana Nezmara zabývat,“ prohlásil její předseda Jan Eisenreich pro isport.cz.

Jan Nezmar v pořadu TIKI-TAKAVideo: O2 TV Sport

„V dnešní fotbalové prostředí mám v tuto chvíli důvěru, a proto jsem se dobrovolně rozhodl vstoupit do FAČR a případně podstoupit jednání před etickou komisí, které jsem připraven nabídnout maximální součinnost. Pevně věřím, že šetření bude férové, nezávislé a nebude se tendenčně snažit o exemplární potrestání,“ dodal Nezmar.

V policejních odposleších se ocitl coby sportovní ředitel Slavie, kterého v Edenu dělal v letech 2018 až 2020. Komunikoval tehdy s Romanem Berbrem či Romanem Rogozem, v telefonátech například Berbr po Slavii požaduje prostřednictvím Nezmara urovnání podezřelého finančního závazku či s Rogozem komunikují o rozhodčích za etickou hranou. Teď o tom Nezmar bude před etickou komisí pravděpodobně znovu vypovídat.

Reklama