Hlavní obsah

Baník se loučí s Bazaly. Vše začalo zápasem, po kterém převrátili sudímu auto

Ostrava

Tak jako patří fotbalový Baník k Ostravě, patří už více než půl století k Baníku stadión Bazaly. Unikátní fotbalový stánek už ale pohostí jediné soutěžní utkání. V sobotu 30. května po posledním zápase sezóny s Duklou Praha se brány stadiónu po dlouhých 56 letech pro ligový fotbal uzavřou. Baník se před novou sezónou přestěhuje do Vítkovic na moderní Městský stadión pro 15 tisíc diváků.

Foto: Archiv FC Baník Ostrava

Momentka ze zápasu Baníku Ostrava s Duklou Praha z roku 1963.

Článek
Fotogalerie

Pro naprostou většinu fanoušků či fotbalových legend to bude loučení smutné. „Na Bazalech jsem prožil polovinu života. Fotbal jsem hrál v Baníku dvacet let, z toho čtrnáct právě na Bazalech," vzpomínal ostravský brankář Vladimír Mokrohajský, který den před posledním zápasem Baníku na Bazalech oslaví 80. narozeniny.

Mokrohajský patří k pětici žijících aktérů vůbec prvního utkání, které se na Bazalech hrálo 19. dubna 1959. Baník v něm hostil Ústí nad Labem a prohrál 2:3 a fandové tehdy vzteky převrátili sudímu auto. „Začínal jsem ještě na staré Střelnici. Moc jsme se tehdy na nový stadión těšili. Fotbal, to byl v Ostravě svátek. Když přišlo na utkání méně než dvacet tisíc lidí, noviny psaly: Žilina netáhne," líčil Mokrohajský.

Bazaly hostily i Bayern či Düsseldorf

Po úvodní porážce hostily Bazaly v příštích téměř šedesáti letech mnohé nezapomenutelné duely. Ostravští fotbalisté jich na dohled od ostravské Nové radnice odehráli v lize 818, Bazaly zažily i šestatřicet zápasů v evropských pohárech, do sítě soupeřů ostravští kanonýři nastříleli 1506 gólů.

„Do Baníku jsem přišel za éry Tomáše Pospíchala v roce 1970. Vybavuji si ta zvučná jména soupeřů, proti nimž jsme tady nastupovali," lovil v paměti excelentní hlavičkář a rekordman v počtu startů za Baník (381 utkání) Rostislav Vojáček, který pamatuje výhru Baníku 2:1 v sezóně 1976/1977 nad Bayernem Mnichov v PMEZ; pouť Pohárem UEFA v sezóně 1974/75 do čtvrtfinále Poháru UEFA i tažení v sezóně Pohárem vítězů pohárů (PVP) v sezóně 1978/79, které skončilo až semifinálovou porážkou od Fortuny Düsseldorf.

Zápasy výjimečné generace sledoval v každém ligovém kole zaplněný stadión, o čemž se současným nositelům modro-bílého dresu může jenom zdát. „Je velmi smutné, že Bazaly už nikdy takovou atmosféru nezažijí. Jsem tady tomu místu za hodně vděčný. Díky Baníku jsem se dostal i do reprezentace, oslavil jsem tady pod trenéry Jiřím Rubášem a Evženem Hadamczikem tři tituly mistra ligy," svěřoval se Vojáček.

Čtyři tituly, poslední ale už před 11 lety

Dohromady získal Baník i díky unikátní atmosféře na Bazalech čtyři mistrovské tituly. První v roce 1976, ten poslední o 28 let později, v roce 2004. „Byla to úžasná sezóna. Lístky, které se začaly prodávat v pondělí, byly ještě ten den vyprodané. Tribuny byly na každý zápas plné a my se na každé další utkání hrozně moc těšili. Když jsme nastupovali na hřiště, měli jsme z té skvělé atmosféry husí kůži po celém těle," připomněl stoper René Bolf. „Titul v roce 2004 je mou nejsilnější vzpomínkou na Bazaly," dodal.

Sobotní utkání s Duklou Praha bude pro Baník Ostrava 1999 ligovým zápasem. Kulatý dvoutisící záznam do klubové kroniky napíše, pokud bude hrát doma, už ve Vítkovicích. „Máme zájem Bazaly i nadále využívat jako tréninkové centrum," řekl současný majitel Baníku Petr Šafarčík. Společnou řeč s městem, kterému stadión od roku 2013 patří, ale současné vedení klubu dosud nenašlo. Stadión koupilo od klubu bývalé vedení radnice v čele s Petrem Kajnarem za zhruba 115 miliónů korun a klub tím zachránilo před bankrotem.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články