Hlavní obsah

Berbr pohromou pro fotbal? Sponzoři zvažují další podporu, stát nařídil přísné kontroly

Zvolení šedé eminence české kopané Romana Berbra do vedení Fotbalové asociace ČR notně rozladilo nejen většinu fanoušků tuzemského nejpopulárnějšího sportu, ale i jeho finanční donátory. Svoji další spolupráci s českým fotbalem teď zvažují jeho významní sponzoři, kteří svazovou pokladnu ročně naplní 180 milióny korun. Přísnou kontrolu svých dotací nařídilo podle Lidových novin také ministerstvo školství, stát totiž dává do fotbalu každý rok 290 miliónů korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Výkonný výbor FAČR (zleva): Petr Voženílek, Josef Tancoš, Roman Berbr, Rostislav Votík, Tomáš Paclík, Petr Doležal a Rudolf Řepka během Valné hromady Fotbalové asociace.

Článek

V sobotu byl předsedou asociace opět zvolen Miroslav Pelta a Berbr povýšil na místopředsedu, což budí ve fotbalové veřejnosti negativní reakce. Například ve výzvě deníku Sport "Dejme kmotrům červenou" se proti Berbrovi a Peltovi postavilo více než 18 tisíc signatářů, včetně známých osobností.

Nedávno také vyšlo najevo, že Berbr pracoval pro komunistickou StB. "Spekulací je tolik, že to poškozuje český sport jako celek," řekl LN náměstek ministra školství Jan Kocourek.

Další peníze bychom nemohli poskytovat

Proto úřad nařídil kontrolu peněz pro fotbal. "Pokud se najdou chyby, dotace se musí vrátit, zaplatit penále a další peníze bychom nemohli poskytovat," uvedl Kocourek. "Kontrolu vítáme. Ukáže, že máme vše v pořádku," řekl deníku mluvčí Fotbalové asociace Jaroslav Kolář.

Také sponzoři fotbalu ale zvažují další podporu. "Diskuze o personálním obsazení hlavních postů nepřispívají pověsti fotbalu. Vývoj nás vede k úvahám o perspektivě budoucí spolupráce," sdělil LN generální partner fotbalové reprezentace, firma T-Mobile. "Pokud nenalezneme formu spolupráce, která posílí obraz vrcholové kopané, budeme hledat jiné cesty, jak přinášet fandům fotbalu radost," řekl deníku mluvčí Plzeňského Prazdroje Vladimír Jurina. Firma sponzoruje reprezentaci i ligu.

Reklama