Hlavní obsah

Bezpečnost na Spartě začal hlídat moderní kamerový systém. Odhalí i hříšníka, který hodí na trávník minci

Praha

Teď si můžete být jistí, že bezpečnost v letenském fotbalovém chrámu překoná všechny tuzemské zvyklosti. Ba co víc – po instalování a zkušebním režimu nového kamerového systému Panomera, z něhož nyní Sparta přechází na ostrý režim, je v Generali Areně v tomto směru bezpečnost srovnatelná s fotbalovými stánky v anglické Premier League či třeba německé bundeslize. Kamery instalované na stadiónu jsou totiž schopny zachytit a identifikovat i hříšníka, který hodí z ochozů na trávník třeba kovovou minci. Až tak je nový kamerový systém dokonalý.

Foto: Sport.cz

Fanoušci z kotle Sparty během odvety se Suboticí prolomili bariéru a vnikli na hrací plochu.

Článek

Technologie Panomera, která je kupříkladu instalována v Allianz Areně v Mnichově, v Signal Iduna Parku v Dortmundu i třeba na Old Trafford v Manchesteru či Emirates Stadium v Londýně, totiž pořizuje až 30 snímků za vteřinu. Nahrávka je navíc pořízena v rozlišení až 320 pixelů na metr, což umožňuje jednoznačnou identifikaci obličeje. K rozpoznání totiž obvykle stačí i poloviční rozlišení – tedy 125 pixelů na metr.

Sparta do nové technologie investovala přibližně 20 miliónů korun, neboť jí jde o to, aby fanouškům zajistila větší subjektivní pocit bezpečí a vyšší komfort při zápasech. Zároveň jde o součást prevence před nežádoucími jevy. Při zkoumání případných výtržností pak bude kamerový systém nástrojem sloužícím k vyhodnocení viny konkrétních osob. Systém nahrává a permanentně uchovává záznam dění všech míst na tribunách, a proto umožňuje okamžitou zpětnou rekonstrukci dění v ochozech a možnost rozklíčování původu nežádoucího jednání.

Nový kamerový systém uváděný nyní do ostrého provozu není bezprostřední reakcí na chování a excesy skupiny fandů při utkání předkola Evropské ligy proti Subotici. Sparta se pro tento strategický krok rozhodla už dříve a neváhala investovat ani poměrně vysokou finanční částku, aby novou technologii pořídila.

„Při utkání se srbským celkem, které se odehrálo 2. srpna, však byl kamerový systém již ve finální fázi testovacího režimu, a tak z pořízených materiálů klub při šetření a důkazním řízení vychází," připomněla Sparta na klubovém webu, že proti fanouškům, kteří se při duelu se Suboticí dopustili neakceptovatelného výtržnictví, postupuje a bude postupovat s maximálním důrazem.

Sparta musela po tomto střetnutí zaplatit pokutu 50 tisíc eur, disciplinární komise UEFA jí navíc uzavřela stadión na jeden pohárový zápas.

Fanouškům, kteří dokonce vnikli na hrací plochu a na chvíli zápas se Suboticí přerušili, hrozí proto jak pokuty, tak dlouhodobé zákazy vstupu na stadión. Mimochodem – policie dvanáct z nich dopadla.

Reklama

Související témata:
  Bayern - Real Madrid dnes 21 : 00
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid