Hlavní obsah

Bican byl s gólovými přihrávkami od Panenky spokojený. Bude ho stejně chválit i Lafata?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejšímu sparťanskému a samozřejmě i jabloneckému kanonýrovi Davidu Lafatovi se ve čtyřiceti splní klukovský sen. „Jako malý jsem obdivoval ligové střelce a bylo pro mě velkou ctí, když jsem se mezi ně dostal. A co teprve teď, když si s nimi zahraju v jednom mužstvu,“ přijal bez váhání pozvání na fotbalovou slávu do Kroměříže, kde se 18. června uskuteční setkání členů Klubu ligových kanonýrů. Těch z Čech, ale i ze Slovenska, kde obdobný klub fotbalových snajprů rovněž vznikl, takže někteří z kanonýrů figurují jak v klubu českém, tak i slovenském.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Takhle se loučil David Lafata s fanoušky Sparty po skončení kariéry. Teď se těší na přivítání v mužstvu Klubu kanonýrů.

Článek

V Kroměříži ale budou samozřejmě hájit své státní barvy. Vrcholem chystaného odpoledne bude totiž utkání českých a slovenských kanonýrů.

„V letošním roce si připomínáme 120. výročí narození našeho slavného rodáka Jožky Silného, vůbec prvního fotbalisty, který se prostřílel ke stovce ligových gólů a jenž se stal ve čtyřiatřicátém roce v Itálii s československou reprezentaci vicemistrem světa. Ulici už v našem městě má, v červnu mu odhalíme pamětní desku u brány stadionu, který od toho okamžiku ponese jeho jméno," uvítal Jaroslav Němec, starosta Hanáckých Atén, jak se Kroměříži přezdívá, že dějištěm fotbalové slávy bude právě jeho město.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dva členové Klubu ligových kanonýrů David Lafata a Horst Siegl ve studiu Sport.cz. V podcastu Bodlo si vzali na paškál krizi českých fotbalových střelců.

Lafata si při ní zahraje, ikona československého fotbalu Antonín Panenka mu bude přihrávat a servírovat balony do gólových pozic.

„Paráda, už se na ty míče těším," zasnil se Lafata.

„Teď jde ale o to, jestli zvládnu dva zápasy během jednoho odpoledne," připomněl mu Panenka, že nejprve bude muset ve 14. hodin nastoupit v dresu staré gardy Bohemians proti vrstevníkům Hanácké Slavie Kroměříž a prakticky hned poté k exhibičnímu klání kanonýrů.

A proč na Hanou zavítají právě Klokani? Kroměřížský rodák Jožka Silný svých 136 ligových gólů rozdělil mezi Slavii, Spartou, francouzské Nimes a právě pražské Bohemians, kde v červnu roku 1935 ukončil profesionální kariéru.

„Nějaké síly ale pošetřím, abych ti na pár gólů nahrál," slíbil Panenka Lafatovi, že si spolu v jednom mančaftu zahrají.

Foto: Sport.cz

 Antonín Panenka vzpomínal na svou kariéru ve studiu sport.cz v podcastu Kopačky na hřebíku.

Pro ikony z Vršovic a Letné by mělo jít o premiérový start v dresu Klubu kanonýrů.

„Mělo, ale nepůjde, protože já před lety letoucími za kanonýry už jednou hrál. Neoficiálně, protože tehdy v Příbrami jsem členem Klubu kanonýrů ještě nebyl. Pepi Bican byl ale s mými přihrávkami docela spokojený, takže uvidím, co na ně bude říkat David," prozradil Panenka jeden ze svých startů na černo.

V Kroměříži už vyrukuje na trávník jako právoplatný člen Klub ligových kanonýrů, protože mu byly ex post přiznány a připsány góly, které nasázel během angažmá v Rapidu Vídeň.

„Doma mi těch 63 branek dlouho neuznávali, ale já sám jsem si je k 76 gólům počítal a za kanonýra se považoval. Vždyť dát 139 branek, to je na defenzivního záložníka docela slušná porce," připomněl vršovický fotbalový poeta, k jakým excesům za minulého režimu docházelo. Ligové góly v kapitalistické cizině prostě ligovými góly nebyly.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Internacionál Antonín Panenka (vlevo) a trenér Josef Zadina (uprostřed) na lavičce během oslav 30. výročí zisku titulu Bohemians Praha v Ďolíčku.

„Proto by takových akcí, jaká se chystá v Kroměříži, mělo být daleko víc. Aby i ti mladí znali trochu fotbalové historie a věděli, co všechno bylo také možné."

Spousta ze 76 členů Klubu ligových kanonýrů jim v Kroměříži slavnou fotbalovou minulost připomene, další velké postavy samozřejmě také. Na červnovou slávu přijedou i poslední žijící účastníci stříbrného světového šampionátu v Chile v roce 1962, zlatí medailisté z mistrovství Evropy 1976 i z olympiády v Moskvě 1980, vicemistři Evropy z Anglie v šestadevadesátém i fotbalisté, kteří vybojovali stříbro na OH 1964v Tokiu, mezi hosty budou i trenéři Karel Brückner, Jaroslav Šilhavý, Petr Uličný.

Prostě fotbalová sláva, jakou český a slovenský fotbal po celá dlouhá přechozí desetiletí nezažil.

Reklama