Hlavní obsah

Blatterův obhájce žádá o zproštění obžaloby, obvinění označil za absurdní

Obhájce Seppa Blattera žádá v procesu s bývalým šéfem světového fotbalu a někdejším prezidentem UEFA Michelem Platinim o zproštění viny někdejšího předsedy FIFA.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Bývalý předseda Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) Sepp Blatter vypovídal u švýcarského soudu v Bellinzoně.

Článek

Oba dřívější funkcionáři jsou obžalovaní z podvodu, špatného hospodaření, zpronevěry prostředků FIFA a padělání dokumentů kvůli více než dvěma milionům švýcarských franků, které Blatter nechal v roce 2011 vyplatit Platinimu. Muži tvrdí, že šlo o honorář za poradenskou činnost. Podle Blatterova právníka Lorenze Erniho pro tuto platbu nebyl žádný jiný důvod.

"Obvinění vznesené proti panu Blatterovi je absurdní. Je to tak jasné, že během několika minut lze prokázat, že jedinou možností je zproštění viny," citoval Erniho francouzský list Le Monde.

S návrhem na zproštění viny přišel poté, co bývalý finanční ředitel FIFA Markus Kattner u soudu řekl, že platba podle něj byla legitimní. Vyplacení peněz si prý pamatuje a federální úřady kvůli tomu neupozornil, protože byl přesvědčen, že je vše legální. Blatter u soudu v minulých dnech zopakoval dřívější tvrzení, že platba byla součástí gentlemanské dohody s Platinim.

Prokurátor požaduje pro oba bývalé funkcionářů podmíněný trest 20 měsíců vězení. FIFA chce peníze vrátit.

Soudní přelíčení v Bellinzoně má pokračovat do 22. června. Rozsudek by měl padnout 8. července.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín