Hlavní obsah

Děravá fotbalová mozaika ministra Langra

Karel FeltPrávo

Fotbal je věc soukromá, tvrdí dokola ministr vnitra Ivan Langer. Tak proč téhle soukromé záležitosti státní úředník, placený daňovými poplatníky, věnuje tolik energie. Vždyť je mu zřejmě šumafuk jejich bezpečí na fotbalových stadiónech, a to i na těch, které patří obcím. Policii na stadióny nevrátí. Znovu to zopakoval ve čtvrtečním pořadu ČT Máte slovo.

Článek

Co však u ministra překvapuje, je fakt, že když mu dojdou argumenty, uchyluje se k aroganci a napadání. Předsedovi disciplinární komise Alexandru Károlyimu nedokázal smysluplně odpovědět například na otázku týkající se skutečně nepovedené novelizace zákona o Podpoře sportu. Argument, že se ve fotbale dvacet let nic nedělo, svědčí o tom, že dvacet let ho fotbal nezajímal. Navíc nechápe jeho specifika. Na body prohrál i se šéfem FK Příbram Jaroslavem Starkou a tiskovým mluvčím ostravského Baníku Igorem Bruzlem. Neodpověděl na žádnou otázku, která mu neseděla. Včetně té Starkovy, jaký je rozdíl mezi policií na stadiónu a padesát metrů od něj, když to stojí tolik peněz...

Langrova myšlenka, přesně rozdělit odpovědnost, je správná. K té odpovědnosti, ale musejí být i kompetence opřené o zákon. A ty chybějí. Pořadatelé opravdu nemohou téměř nic, a pokud by při předávání výtržníka policistům dotyčného nechtěně zranili, mají velký problém. Pozitivní jsou nepochybně kroky, jako rychlé odsouzení chuligána z Brna, bohužel jen jednoho, nebo odmítavé gesto hráčů Sparty vůči kotli, z něhož dosud neznámý výtržník dělobuchem zranil dvanáctiletého chlapce.

Prodej vstupenek na občanský průkaz má také mnoho úskalí. Pan ministr hovoří o vstřícnosti Úřadu pro ochranu osobních dat. Ten však zatím pootevřel klubům a databázím chuligánů jen škvírku, nikoliv dveře. Starka správně říká, že nelze postupovat podle jednoho vzoru, protože každý klub a město mají svá specifika. Spolupráce s policií existovala dávno před Langrem a tam, kde mají rozum, bude existovat i bez jeho zelené příručky.

Určitě je pro fotbal dobře, že se i díky panu ministrovi stal věcí veřejnou. Snaha řešit jeho problém s chuligány je evidentní, s tím panuje obecná shoda. Jenže jak je v Čechách zvykem, vše jde velmi pomalu. Zejména ze strany státu, zákona a zákonodárců. I proto, že politici hledají na názoru protivníka jen negativa. Velmi často bez toho, aby přišli s něčím lepším.

Plně podepisuji slova Igora Bruzla, který řekl: „Ti výtržníci by se neměli bát pořadatelů, ani policie, ale trestu.“ Celý ten proces by měl totiž začít od zákona, který bude k výtržníkům nejen na fotbalových stadiónech, ale kdekoliv, velice přísný a jeho aplikace bude rychlá. To ví i ministr. Právě tady by mohl zapracovat, než se dohadovat, kde má či nemá být policie. Pak by se ta jeho dosud děravá mozaika, o níž mluvil, zaplnila mnohem rychleji.

Reklama

Související témata: