Hlavní obsah

Divoké oslavy v Soluni. Stadion se proměnil v hořící peklo. PAOK má po 34 letech titul

Soluň/Praha

Řecký klub PAOK Soluň si v neděli poradil na domácím stadionu v předposledním ligovém kole s Levadiakosem v poměru 5:0. Vzhledem k pětibodovému náskoku před Olympiakosem je o titulu Super ligy rozhodnuto. Příznivci Soluně připravili k oslavám doslova pekelnou kulisu. Bouřlivé ovace fanoušků PAOKu se ze stadionu přesunuly také do ulic města. Zisk titulu po čtyřiatřiceti letech se slavil dlouho do noci.

fanoušci PAOKu Soluň oslavují v ulicích města titul pro mistra řecké ligy, na který čekali dlouhých 34 let.Video: sntv

 
Článek

Závěrečný hvizd pro ně ukončil čtyřiatřicetileté čekání na třetí ligový titul v historii klubu. PAOK získal trofej pro šampiona naposledy v letech 1976 a 1985. A příznivci z města Soluň se rozhodli, že si historický okamžik užijí ve velkém stylu. Po zažehnutí světlic na ochozech celého stadionu to vypadalo jako v hořícím pekle.

„Bylo mi 18 let, když jsme naposledy vyhráli ligu. Teď je mi dvaapadesát. K tomu není třeba nic dodávat, je to obrovský úspěch. Doufám, že na další trofej nebudu muset čekat až do devadesáti let," řekl místní televizi Nikos Kouroutzidis. PAOK je navíc první tým od roku 1988, který získal řecký titul, a přitom není z Atén.

Veselka šampionů se brzy přesunula ze stadionu přímo do města pod Bílou věž, jednu z dominant neoficiální metropole řecké Makedonie. Fanoušci zaplavili ulice a fotbalisté si užili vítěznou cestu městem v autobuse s otevřenou střechou.

Oslav se účastnil také Ivan Savvidis, majitel klubu, který má na svědomí skandál z minulé sezony, kdy vběhl na hrací plochu po jednom ze zápasů a vyhrožoval rozhodčím. Za opaskem měl přitom pistoli. Kvůli tomu už před začátkem soutěže sebrala asociace PAOKu dva body. Ani to ale fotbalisty Soluně nezastavilo a po sezoně bez porážky dokráčeli až na vrchol.

Fotbaloví příznivci v Řecku jsou proslulí fanatickým pojetím fandění. Což má bohužel i svou stinnou stránku. Minulý měsíc rozhodčí v 70. minutě ukončil městské derby mezi Panathinaikosem a Olympiakosem poté, co fanoušci Panathinaikosu napadli hráče a před stadionem se střetli s policií. Ta během bitvy s výtržníky musela použít slzný plyn. Utkání bylo kontumačně ukončeno ve prospěch hostů poměrem 3:0.

Reklama