Hlavní obsah

Dojatý Brückner zavzpomínal na éru Jankulovského a spol.: Marek i ostatní hodní občas zlobili

Ostrava

Vrátil se na scénu. Po více než čtyřech letech Karel Brückner znovu usedl na trenérskou lavičku. Nešlo o velké angažmá, jen o benefici Marka Jankulovského, loučícího se na ostravských Bazalech s kariérou. A třiasedmdesátiletý rodák z Olomouce dorazil coby kouč českého týmu z ME 2004 v Portugalsku, který se před dvaceti tisíci diváky postavil proti výběru končícího borce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Brückner ještě v dobách aktivní trenérské kariéry.

Článek

„Byla to výjimečná akce, prostě úžasná záležitost," říkal dojatý Brückner, který naposledy jako trenér vedl rakouskou reprezentaci v únoru 2009 v přátelském utkání proti Švédsku. O pár týdnů později na post u našich jižních sousedů rezignoval z osobních důvodů a ještě krátce pracoval jako konzultant Ivana Haška u českého mužstva v boji o postup na mistrovství světa 2010.

Při sobotní akci nechyběl žádný z hráčů, které Brückner nominoval na bronzové ME 2004. „Nikdo se neomlouval ani na přáteláky, proč by tedy nedorazili na spoluhráčovu benefici. I pro mě bylo pozvání moc příjemné. Jsem šťastný, že jsem se mohl s kluky sejít," netajil kouč nadšení.

Pirla i Gattusa si dobře pamatuje

Jankulovského považuje za jednoho z nejlepších levých obránců své doby. „Jeho technická úroveň byla jedna z nejlepších, co jsem v Evropě poznal. Doma neměl konkurenci. A pak ta jeho povaha. Umírněné chování a vystupování bylo sympatické nejen mně, ale i veřejnosti," rozplýval se Brückner. „Ale i Marek někdy zlobil. Občas totiž zlobili i ti hodní," dodával s úsměvem.

Byl rád, že se mohl sejít i s italskou hvězdou Gennarem Gattusem. „Velmi dobře si pamatuju, jak nás zlobil ve finále mistrovství Evropy jednadvacítek v Bratislavě před třinácti lety. Společně s Pirlem byli ohromně nebezpeční," vyprávěl zaujatě.

Některé z návyků hvězd si vybavil i s odstupem let. „Když se Pirlo při páteční kvalifikaci na Letné chystal k přímému kopu, říkal jsem vnučce, že míč půjde po pravé ruce gólmana. Moje slova se naplnila. Jen s tím rozdílem, že před lety v Bratislavě nám dal gól," dokazoval Brückner, jaký přehled si stále udržuje.

Výkonem Bílkova týmu nebyl překvapen. „Italům se můžeme rovnat. Z jejich strany přitom nešlo o podcenění, český tým byl lépe připravený," přemítal Brückner. I on přes svízelnou situaci stále věří v postup.

„Existuje ještě hodně variant, jak skupina může dopadnout. Naše šance ale nejsou zanedbatelné. Vzpomínám si, že i za mé éry jsme museli odvracet mečboly a nakonec jsme se na závěrečný turnaj dostali."

Reklama

Související témata:
  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG
  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen