Hlavní obsah

Dva roky bez fotbalu! Bývalý český reprezentant dostal za běsnění tvrdý trest

Praha
Aktualizováno

Běsnění na trávníku ho přišlo draho. Disciplinární komise Řídící komise pro Čechy potrestala Radka Šírla zákazem startu na 24 měsíců. Bývalý fotbalový reprezentant a nyní hráč Zbuzan inzultoval v utkání divize C rozhodčího. Jeho klub navíc dostal pokutu 150 tisíc korun a zápas s Vysokým Mýtem prohrál kontumačně 0:3. Šírl může po roce požádat o prominutí zbytku trestu.

Zkrat Radka ŠírlaVideo: Fortuna Gól snů

 
Článek

Radek Šírl, fotbalista Zbuzan

Projevil lítost a všem se omluvil. Hned den po zápase rozhodčího kontaktoval, aby se mu omluvil. Svůj nevídaný blikanec ale už zpátky vzít nemohl, a tak odešel od disciplinárky s citelným trestem.

„Přitěžujících okolností bylo až příliš... Proto jsme sáhli k nejvyšší hranici trestu zákaz startu na 24 měsíců. Ale protože se pan Šírl všem omluvil a projevil lítost, odpustili jsme mu finanční pokutu, která mohla dosáhnout až 100 tisíc korun," oznámil Zdeněk Tasch, předseda disciplinárky pro české nižší soutěže.

Jen pro připomenutí, co se v utkání Zbuzan, klubu z obce u Prahy, s Vysokým Mýtem stalo. V 36. minutě dostal Radek Šírl červenou kartu za napadení soupeře, do kterého v přerušené hře nejprve vrazil rukama a ležícího hráče poté ještě nakopl. Po vyloučení strčil do asistenta rozhodčího a hlavního zezadu udeřil pěstí do hlavy, až upadl na zem.

Podle zápisu o utkání se Šírl neuklidnil ani poté a při odchodu ze hřiště sudímu ještě vyhrožoval. „Já si na tebe počkám, já ti ji napálím opravdu, ať máš důvod to ukončit," citoval ho v zápisu hlavní rozhodčí Matěj Cichra.

Brzy pochopil, že hodně přestřelil

„Čekal jsem, že dostanu žlutou kartu, místo ní přišla červená. Což mě samozřejmě neomlouvá. Jsem hodně soutěživý typ, ale něco mi muselo přeskočit v hlavě. Hned druhý den jsem rozhodčímu volal, abych se mu omluvil," vylíčil Radek Šírl při odchodu od komise.

Proti trestu se může odvolat, případně po roce může požádat o prominutí druhé poloviny trestu.

„Inzultaci už jsme hodně let neřešili. Nejvyšším trestem jsme nastavili laťku, kterou hodláme držet. Trest se vztahuje jen na zákaz startů. Pan Šírl jinak může třeba trénovat nebo věnovat se mládeži. To všechno by se pak posuzovalo v případě, že by po roce o prominutá zbytku trestu požádal," naznačuje předseda Tasch, jak by si účinnou lítost představoval.

„S klubem mám dohodu, že mě nezaříznou, že budu moci dál aspoň trénovat," říká Šírl, který s Petrohradem vyhrál Pohár UEFA a také evropský Superpohár.

Je zákaz startu u nejvyšší hranice pro Radka Šírla podle vás adekvátním trestem?
Ano
83,3 %
Ne
16,7 %
Celkem hlasovalo 15493 čtenářů.

Reklama

Související témata: