Hlavní obsah

Eusébiovy ostatky byly uloženy v lisabonském Pantheonu

Legendární portugalský fotbalista Eusébio se dočkal rok a půl po smrti další pocty. Rakev s jeho ostatky dnes byla uložena do národního Pantheonu v Lisabonu. Aktu v historické katedrále předcházel smuteční pochod fanoušků za kočárem, který převezl rakev do Pantheonu z dosavadního místa posledního odpočinku slavného hráče.

Foto: Profimedia.cz

Ostatky Eusebia byly uložené v lisabonském Pantheonu

Článek

Eusébio zemřel v lednu 2014 ve věku 71 let na srdeční zástavu. V národním Pantheonu, kde jsou uloženy ostatky nejvýznamnějších osobností kultury a politiky včetně bývalých prezidentů, se ocitl jako první sportovec.

Eusébio je považován za jednoho z nejlepších světových fotbalistů všech dob. V 60. letech zářil hráč s přezdívkami Černá perla Mosambiku, Černý panter či Evropský Pelé v dresu Benficy Lisabon i portugalské reprezentace.

Tu v roce 1966 dovedl k bronzu z mistrovství světa v Anglii a sám se stal s devíti trefami nejlepším střelcem turnaje. Dvakrát získal Zlatou kopačku pro nejlepšího kanonýra evropských lig a byl držitelem Zlatého míče pro nejlepšího hráče světa za rok 1965.

Reklama

Související témata: