Hlavní obsah

FIFA předala výsledky vlastního vyšetřování korupce úřadům

Ženeva

Světová fotbalová federace FIFA dnes americkým a švýcarským úřadům odevzdala výsledky vlastního vnitřního vyšetřování rozsáhlého korupčního skandálu. Co konkrétně spis o 1300 stránkách obsahuje, však neupřesnila.

Foto: fifa.com

Mezinárodní fotbalová federace FIFA

Článek

Aféra ve vedení FIFA odstartovala v květnu 2015 a na její vyšetřování si FIFA najala americkou společnost Quinn Emanuel. V rámci skandálu už byli obviněni bývalý předseda federace Sepp Blatter, někdejší generální sekretář Jérome Valcke a bývalý finanční ředitel Markus Kattner, kteří si měli během pěti let na odměnách vyplatit 80 miliónů dolarů.

Obviněna bylo také několik zejména jihoamerických funkcionářů, především kvůli machinacím při prodeji vysílacích práv na světové a kontinentální šampionáty. Vyšetřováni jsou také organizátoři mistrovství světa z roku 2006 v Německu, mezi nimiž je i slavný Franz Beckenbauera.

Aféra mimo jiné stála Blattera místo v čele FIFA, kterou vedl dlouhých 17 let. Švýcarský funkcionář následně dostal zákaz působení ve fotbale stejně jako Valcke a Michel Platini, jenž kvůli zapletení do aféry přišel o pozici předsedy evropské fotbalové unie UEFA.

Reklama