Hlavní obsah

Figo chce jako prezident FIFA rozšířit mistrovství světa. Až na 48 týmů!

Londýn

Pokud Luís Figo uspěje ve volbě prezidenta FIFA, chce prosadit rozšíření počtu účastníků fotbalového mistrovství světa z 32 na 40, 42 nebo až 48. Bývalý portugalský reprezentant to prohlásil dnes ve Wembley, kde zveřejnil své cíle pro funkci v čele světového fotbalu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Luis Figo

Článek

Podle někdejšího hráče Barcelony, Interu Milán a Realu Madrid by mohl být turnaj rozdělen na dvě části po 24 týmech a závěrečné play off se pak konalo v jedné zemi.

"Všechny varianty prodlouží turnaje o tři až čtyři dny. Pokud by k rozšíření došlo, mělo by jít pouze o týmy z mimoevropských zemí," citoval Figa server BBC. "Nejenže bychom tak zajistili účast reprezentací z celého světa, ale také bychom vydělali víc peněz na další investice do fotbalu," dodal.

Bývalý nejlepší fotbalista světa mimo jiné navrhuje, aby se v rozmezí čtyř let polovina celkových příjmů FIFA 2,5 miliardy dolarů rozdělila mezi členské federace. Dvaačtyřicetiletý Figo by také chtěl zavést víc technologie do fotbalu včetně trestných lavic a vrátil by zpět pravidlo, kdy je hráč v ofsajdu bez ohledu na to, jestli ovlivňuje hru, nebo ne.

Vedle Figa se o funkci prezidenta FIFA ucházejí také jordánský princ a jeden z místopředsedů federace Alí bin Husajn, šéf nizozemského svazu Michael van Praag a stávající šéf FIFA Sepp Blatter, který organizaci vládne od roku 1998. Volba proběhne 29. května v Curychu.

Bylo by přínosem mít na MS více mimoevropských týmů?
Ano, MS to zpestří, bude to spravedlivější, FIFA více vydělá
65,5 %
Ano, bude to spravedlivější, ale výdělek to nepřinesle
2,5 %
Ne, kvalitě MS to ublíží, výdělek to také nepřinese
12,2 %
Ne, kvalita bude výrazně horší, i když výdělek to přinese
18,4 %
Ne, výdělek to určitě nepřinese, i když kvalita se zlepší
1,4 %
Celkem hlasovalo 3462 čtenářů.

Reklama