Hlavní obsah

Fotbalová šaškárna! Tým si dal 41 vlastňáků. Jaký dostal trest?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tohle je směšné, ale také se to zainteresovaným klubům pořádně vymstilo. Týmy ze čtvrté jihoafrické divize ovlivnily závěrečný boj o titul. Jeden z nich si vstřelil neuvěřitelných 41 vlastních branek, dva zápasy skončily poměrem 59:1 a 33:1, což rozhodně neuniklo pozornosti národní fotbalové asociace, která klubům udělila doživotní zákaz.

Foto: @BangbetGhana, Twitter

Hráči jednoho z provinilých klubů.

Článek

Koncem minulého měsíce skončily dva zápasy jihoafrické čtvrté divize vskutku neobvyklými výsledky. Shivulani Dangerous Tigers porazili Kotoko Happy Boys 33:1 a Matiyasi FC porazil Nsami Mighty Birds 59:1. Celkové skóre 92:2 opravdu bilo do očí.

Týmy Matiyasi s Shivulani bojovaly o vítězství v soutěži, druhý jmenovaný klub měl náskok v rozdílu branek o 16 gólů před svým pronásledovatelem. V závěrečném utkání tedy stačilo jen remizovat.

Proti Kotoku zaznamenali nakonec ohromující vítězství 33:1 a zdálo se, že je nic neohrozí, jenže Matiyasi zvítězil ještě o 26 branek vyšším rozdílem. „Matiyasi a Nsami chtěly zabránit Shivulanimu v tom, aby ovládl ligu, a tak se dohodly na ovlivnění zápasu," uvedl pro BBC Sport Africa Vincent Ramphago, prezident regionu Mopani.

Když se prý Shivulani dozvěděl, že jeho konkurent Matiyasi vede v poločase 22:0, dohodl se, že odstraní hráče Kotoko ze hřiště. A opravdu odešli čtyři hráči s tím, že jsou unavení, tým tak dohrával v sedmi. Jenže v zápase Matiyasi udělili rozhodčí Nsami čtyři červené karty, takže také dohrávali v sedmi.

Navzdory tomu tým Nsami vstřelil 42 branek, jenže 41 do vlastní sítě. Ze zápisů rozhodčího toho ale moc patrného není. „Zjistili jsme, že rozhodčí jen psal – 'hráč číslo 2 vstřelil 10 gólů, hráč číslo 5 vstřelil 20 gólů' a tak dále – ale bylo tam 41 vlastních gólů, tak jak to zapisovali?" tázal se Ramphago.

První tři týmy soutěže, tedy Shivulani, Matiyasi a Nsami byly diskvalifikovány a byl jim udělen doživotní distanc. Ten dostalo i Kotoko, které se v tabulce pohybovalo níž. Ligu nakonec ovládl klub Gawula Classic, který byl původně na čtvrtém místě. Vedení provinilých klubů bylo suspendováno na 5 až 8 sezon a sudí, kteří zápasy řídili, si nezapískají sezon deset.

„Tito lidé nemají respekt k fotbalu a nemůžeme dovolit, aby se to opakovalo," řekl Ramphago BBC. Pro zajímavost, když se všechny zmíněné provinilé kluby utkaly mezi sebou naposledy, výsledky byly o mnoho přijatelnější. Matiyasi porazil Nsami 2:1, zatímco Shivulani remizovali 2:2 s Kotoko.

Reklama

Související témata: