Hlavní obsah

Fotbalové volby? Hod kostkou mírnil debakl Fevoluce. Pozitivního Kubíčka bez milosti odpojili

Praha

I na kuriózní situace dochází při nebývale sledovaném volebním maratonu v rámci konferencí okresních fotbalových svazů. V Chebu při smírném výsledků dvou adeptů do výboru rozhodl hod kostkou. Zmírnil tamní volební debakl Fevoluce. Ale v některých jiných okresech zástupci nového hnutí v boji o ovládnutí FAČR sbírají úspěchy. Průběh voleb, které zvolna skládají budoucí obraz domácího fotbalu, přinesl během uplynulých týdnů i další pozoruhodné momenty.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Karel Poborský zatím jako jediný oznámil kandidaturu na předsedu Fotbalové asociace ČR.

Článek

„Je-li v souladu se stanovami zapotřebí rozhodnout losem, provede se losování vrhem hrací kostky, a to vždy za účasti kandidátů, mezi nimiž se rozhoduje," stojí ve volebním řádu OFS Cheb, který byl v průběhu jednání převeden do praxe.

Ukázalo se, že v řádech se myslí na vše. Do orgánu tak zvláštní procedurou prošel Václav Sýkora, podporovatel myšlenek Fevoluce.

Jak se to celé seběhlo? Kluby z okresu Cheb ale většinově zůstaly konzervativní. I pro další období se rozhodly podpořit stávajícího předsedu Jiřího Smutného, který vyhrál hlasování v poměru 16:8 v souboji s novým kandidátem Františkem Nedbalým.

Byli zvoleni i další tři kandidáti do pětičlenného výkonného výboru, žádný další adept však nedostal potřebnou nadpoloviční většinu. Na tom by nebylo nic tak zvláštního.

Do druhého kola tak postoupili uchazeči na pátém a šestém místě, kteří pak oba obdrželi stejný počet hlasů. A tak došlo na los, v tomto případě hod kostkou! Ani to napoprvé nerozhodlo. První kandidát hodil jedničku, druhý též. Zase plichta. Až další pokusy v poměru 3:2 rozhodly, že volné místo ve výkonném výboru obsadí zástupce Fevoluce. Z volebního dramatu bylo pořízeno video.

Co dál přinesly konference? Na některých místech se prosazují do vedení bývalí známí fotbalisté. Po Janu Rajnochovi na okresní funkcionářskou scénu vstoupili Benjamin Vomáčka, Jiří Štajner či Zbyněk Rampáček. Uspěl i bývalý mezinárodní rozhodčí Antonín Kordula.

Místa konání voleb bývají různá. V Náchodě se vše odehrálo venku v zimním prostředí. Co se týče dodržování protikoronavirových opatření tam bylo vše v nejlepším pořádku.

Ale to zřejmě i všude jinde. V Olomouci nebyl připuštěn do dějiště konání Jiří Kubíček. Někdejší vůdce moravských šiků při „velkých" valných hromadách měl pozitivní test na covid-19.

Delegáty oslovil coby kandidát na předsedu distančně. Po pěti minutách byl v souladu s pravidly konference vypnut. Pak už jen stačil, rovněž na dálku, odstoupit z voleb s tím, že podpoří jednoho z dalších kandidátů, který nakonec neuspěl.

Nepochodil ani nositel fotbalově zvučného jména. Syn bývalého předsedy FAČR Miroslava Pelty Adam neprošel ve volbách do výkonného výboru v Jablonci. Delegáty zkoušel  oslovit překvapivou myšlenkou propojení mládežnických akademiií Liberce a Jablonce. Předsedou se opět stal dlouholetý vládce okresu Ladislav Čičmanec

V globálu je to drama, jehož konečný výsledek (obsazení vrcholných asociačních pozic) je nejasný. Na okresech se zatím postupně skládá mozaika příštího obrazu českého fotbalu. I zástupci nejnižších článků FAČR budou v červnu volit předsedu, na kterého zatím oficiálně kandiduje jen Karel Poborský. Martin Malík oznámil, že nebude obhajovat pozic dosavadního předsedy.

Výsledky lze podle pozorovatelů shrnout zatím jen orientačně asi takto. V některých okresech uhájili zákopy konzervativci, v některých vybojovala pozice Fevoluce, v některých triumfovalo staré vedení, které více či méně přijalo ´ideologii´ Fevoluce.

Reklama

  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  4 : 3 Sparta - Ostrava 4 : 3 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články