Hlavní obsah

Fousek: Ukázali jsme směr, kterým se ubíráme. Někteří si ale pletou demokracii s anarchií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno byl zvolen do výkonného výboru UEFA, na domácím hřišti však prožil i horké chvilky. Nevolební valná hromada Fotbalové asociace ČR (FAČR) trvala déle než sedm a půl hodiny. „Mnozí mi říkají, že tady nejsem na UEFA. Tam by se nikdy nic takového nemohlo odehrát. Cíl musí být jasný - přiblížit se Evropě,“ pozastavuje se předseda asociace nad úrovní jednání.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Petr Fousek, předseda FAČR, po skončení valné hromady v Čestlicích.

Článek

Ne všechno se mu podařilo prosadit, nejednou čelil kritice. Jednání v Čestlicích bylo nekonečné. „Celá řada věcí tady byla pletení pojmů s dojmy, máme do Evropy ještě dost daleko, to si musíme říct. Byla to valná hromada, která musela být ukončená za tři hodiny, kdyby se jednalo normálně. Musíme na sobě ještě dost pracovat, zvláště někteří." kroutí hlavou Petr Fousek. „Máme demokracii, která má i odvrácené stránky," dodává.

Některé návrhy byly schváleny, jiné ne. Jak se tedy cítíte? Jako vítěz, poražený nebo jste uhrál plichtu...?

Nevím, jestli na hodnocení stačí tři varianty fotbalové terminologie. Věcí, které se prosadit podařilo, je více než těch, které se prosadit nepodařilo. Vítězové se většinou objevují až na volební valné hromadě. Valná hromada by nepochybně měla být kratší, objevily se některé excesy. Někteří si pletou demokracii s anarchií. Myslím si, že současné vedení asociace jasně ukázalo směr, kterým se ubírá.

Generální ředitel fotbalové Sparty František Čupr o novém stadionu a zájmu o derby se SlaviíVideo: O2 TV Sport

Jaký je váš celkový dojem z průběhu valné hromady?

Vidím některé klady, jiné věci se nám nepodařilo posunout tak, jak bychom si představovali. Zásadní je schválení strategického plánu, což byl úkol vyplývající z předchozí valné hromady. Prokázalo se, že hospodaření asociace je zdravé. Pokud jde o rozdělování členských příspěvků, zmrazení druhé poloviny nás netrápí. Na vědomí jsme vzali sledované body stadion, stejně tak restrukturalizaci soutěží. Budeme s tím nějak zacházet.

Často zaznělo, že FAČR není transparentní.

Neustálé diskuze o transparentnosti jsou diskutabilní. Fotbalová asociace přitom neporušuje ani zákony, ani svoje vlastní předpisy, jsme dostatečně transparentní. Bohužel jsme pouze dva roky od změny systému řízení fotbalu, je to součást demokracie.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Petr Fousek, předseda FAČR, po skončení valné hromady v Čestlicích.

Výkonný výbor byl pověřen, aby jednal se Spartou o jejím projektu výstavby národního stadionu. Vaše reakce?

Přijali jsme čtyřbodové usnesení k celé záležitosti. Výkonný výbor se stadionem dva roky zabývá. Nejdřív musel vyřešit celou řadu závazků, nefinančních i finančních, v dalším roce posuzoval dvanáct různých variant, jak s areálem nakládat. V květnu se vše zúžilo na varianty sportovního charakteru, tedy stadion nebo tréninkové centrum. Podmínky musí být pro všechny stejné, transparentní. Se Spartou nepochybně jednat budeme.

Zdeněk Psotka popřel, že by končil v pozici technického ředitele. Jak to s ním tedy je?

Stále spolu jednáme, jsme dohodnutí, že věci nebudeme nijak komunikovat. Objevila se spousta mediálních nesmyslů. Zdeněk Psotka je stále technickým ředitelem fotbalové asociace. Za rok odvedl dobrou práci, disponuje schopnostmi, kvůli kterým jsme si ho vybrali. Teď probíhají nějaká jednání. Víc říct nemůžu.

Nebyla schválena zpráva revizní a kontrolní komise, která přitom poukázala na zlořády z berbrovské éry. Není to divné?

Komise je nezávislý orgán, máme také svého externího auditora. Budeme konat jako výkonný výbor už na základě zpráv, které nám předkládají, je to citlivá právní otázka. Co mě nejvíc těší, jasně z toho vyplývá předěl v roce 2021, co se dělo předtím a jak fungujeme nyní.

Nejdůležitější body 25. Valné hromady FAČR (23.6.2023 v Čestlicích)

Členské příspěvky - Valná hromada schválila zdvojnásobení členských příspěvků. V roce 2024 zaplatí dospělí fotbalisté 400 Kč, mládež do 18 let a senioři 200 Kč. Vášnivá debata se však vedla kolem využití peněz. Polovinu, tedy dosud celkovou částku, bude moci FAČR využít, jak se mu zlíbí. Jenže návrh výkonného výboru na distribuci druhé poloviny nezískal v komoře Čechy nadpoloviční většinu. A to o jediný hlas, 54 delegátů bylo pro, 33 proti a 21 se zdrželo. Finance tak zůstanou ležet na FAČR, dokud další řádná či mimořádná valná hromada nerozhodne, jak s nimi naložit. „Zmrazení peněz? Je to jako si koupit zmrzlinu a lízat ji přes sklo. Budeme peníze mít, ale nemůžeme je použít," uvedl člen výkonného výboru Vladimír Kristýn.

Reorganizace soutěží - Valná hromada vzala na vědomí zprávu technického ředitele Zdeňka Psotky o restrukturalizaci soutěží dospělých. Materiál by měl být předložen k hlasování za rok na příští valné hromadě. Psotka také na přímý dotaz odmítl zprávy, že by ve funkci končil.

Stadion Evžena Rošického na Strahově - Bylo schváleno usnesení výkonného výboru doplněné o požadavek ředitele pražské Sparty Františka Čupra, aby výkonný výbor začal se Spartou ohledně její nabídky na stadion jednat. Konečný verdikt tedy zní: "Valná hromada bere na vědomí informační materiál k návrhu dalšího postupu ve věci nakládání a využití stadionu. Dále pověřuje výkonný výbor realizovat další kroky a detailněji rozpracovat sportovní varianty budoucího využití areálu, ve smyslu navržených kroků Variantu A Tréninkové centrum, Variantu B Fotbalový stadion a dále Variantu I Směnu pozemků za účelem realizace variant A či B. Valná hromada také ukládá výboru předložit na následující valné hromadě zprávu o dosavadním postupu a návrh konkrétního využití."

Reklama

  2 : 2 Bayern - Real Madrid 2 : 2 dohráno
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid
  Dortmund - PSG dnes 21 : 00
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG