Hlavní obsah

France Football mění pravidla Zlatého míče, udílet se bude za sezonu

Ocenění Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu a fotbalistku světa se bude nově udělovat za sezonu a ne za kalendářní rok. Dnes to oznámil organizátor ankety magazín France Football.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zlatý míč Pavla Nedvěda během otevření výstavy k utkání ČR - Brazílie

Článek

Vítězové hlasování dosud byli dekorováni v prosinci, nově se budou už od probíhající sezony vyhlašovat na jejím konci. Vítěz za ročník 2021/22 by měl být oznámen letos v září, nebo říjnu. Nebudou tak zohledněny výkony na mistrovství světa v Kataru.

France Football si od toho slibuje zvýšení kreditu ankety, která byla v posledních letech kritizována. Naposledy loni, kdy Lionel Messi získal Zlatý míč posedmé a vylepšil vlastní rekord, přestože polský útočník Robert Lewandowski v 54 zápasech za Bayern a reprezentaci nastřílel 64 branek.

"Je to šance na nový impulz. Doteď jsme hodnotili na základě dvou polovin sezony. Nyní bude všechno jasnější," citovala agentura AFP šéfredaktora magazínu Pascala Ferrého, který změny oznámil na dnešní tiskové konferenci.

Mezi ně patří i přísnější kritéria pro výběr nominací. Na starost je kromě novinářů France Footballu a deníku L'Équipe bude mít bývalý útočník Didier Drogba a žurnalisté s nejpřesnějšími hlasovacími lístky z předchozího ročníku.

Mezi novináři se tak bude na úvodní nominaci podílet Truong Anh Ngoc z vietnamského listu The Thao & Van Hoa. V ženské anketě bude hlasovat Češka Karolína Hrůzová ze serveru ruik.cz.

France Football upravil také počet hlasujících. V prvním ročníku ankety v roce 1956 o vítězi rozhodovalo 16 hlasů, loni to bylo už 170. Nyní budou moci hlasovat pouze zástupci první stovky zemí v žebříčku FIFA a padesátky v případě žen.

Změní se i kritéria hodnocení a nově by se mělo hlasovat především na základě individuálních výkonů. Až poté přijdou na řadu týmové úspěchy a nakonec také smysl hráčů pro fair play.

"Pravidla se od založení ankety příliš nezměnila a často byla terčem kritiky. Proto jsme se rozhodli je osvěžit, aby budoucí hlasování byla jasná a konzistentní," uvedl France Football na svém webu.

Reklama