Hlavní obsah

Góly domluvené na pumpě, dělení úplatků v šatně rozhodčích. Záběry usvědčují fotbalovou korupci

Praha

On se ten fotbal sám neudělá, praví jedna moudrost z policejních odposlechů známé aféry z roku 2004. Další skandál vypukl loni kolem všemocného Romana Berbra. Česká televize v pondělí večer v pořadu Reportéři ČT zveřejnila záběry dokládající, jak zápasy manipuloval Roman Rogoz, někdejší sportovní ředitel Vyšehradu. Kamera zachytila domlouvání výsledku na pumpě i rozdělování úplatků v kabině rozhodčích.

Reportáž "Vítězství za petky" pořadu Reportéři ČT přinesla zatím nepublikované policejní záběryVideo: Česká televize, Česká televize

 
Článek

Jak dosud nezveřejněné záběry ukázaly, sešli se na pumpě poblíž Kongresového centra na pražském Vyšehradě, aby domluvili scénář, na který se dá vsadit. Ideálně šest vstřelených gólů v poslední půlhodině zápasu Vyšehradu s Motorletem a skóre 4:2 ve sledovaném období.

Přesně tak se pak na trávníku i stalo. Paradoxem je, že v tomto případě rozhodčí odměnu nedostali. Jak vypověděl Michal Káník, který teď s policií spolupracuje, a i proto byl z pankrácké vazby propuštěn na podzim jako první ze čtveřice obviněných, Roman Rogoz ráno před zápasem akci zrušil.

FAČR se přidala k trestnímu řízení proti Romanu BerbroviVideo: Sport.cz, FAČR

Podle Káníka si nakonec nejspíš vsadili sami hráči...

Pořad Reportéři ČT potvrdil, že manipulace zápasů kvůli sázení je velkým problémem českého fotbalu.

Stejně tak korupce jako taková. Záběry zachytily rozdělování úplatků přímo v šatně rozhodčích, odposlechy zase dělení kořisti pomocí domluveného hesla.

Tak, jako dříve připlouvali kapříci, teď zase jedna petka piva znamená tisíc korun. Sudí Tomáš Grimm, jeden z obviněných v Berbrově kauze, který si pár týdnů v pankrácké vazbě loni na podzim rovněž odseděl, podle policejních odposlechů volal rozhodčí Janě Štychové a také Marku Janochovi, že u něho mají petky nachystané.

Ani jeden se však nechtěl v reportáži na téma "petek" vyjádřit.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň