Hlavní obsah

Guardiola toužil vést Brazílii na MS. Dostal však košem!

S fotbalisty Barcelony získal 14 trofejí včetně dvou triumfů v Champions League, další úspěchy sbírá Pep Guardiola na lavičce Bayernu Mnichov. Přitom ale z jeho angažmá v Bavorsku mohlo lehce sejít. Renomovaný španělský kouč totiž údajně velmi stál o to, aby na loňském světovém šampionátu vedl brazilskou reprezentaci. V rozhovoru pro televizní stanici ESPN Brasil to prozradil obránce Dani Alves s tím, že vedení svazu se ale obávalo reakce fanoušků na angažování zahraničního kouče, a proto Guardiolu odmítlo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kouč Pep Guardiola chtěl trénovat reprezentaci Brazílie.

Článek

„Od chvíle, kdy jsem začal hrát za Brazílii, tak říkal, že by náš národní tým chtěl trénovat. Dokonce už měl v hlavě sestavu a také plánoval strategii, jak nás dovést k titulu," řekl Alves, kterého Guardiola vedl během úspěšného působení v Barceloně.

Svůj zájem ohlásil čtyřiačtyřicetiletý úspěšný kouč na podzim 2012, v době, kdy si po ukončení angažmá v Barceloně dopřával "roční dovolenou" a kdy brazilský svaz hledal nástupce za odvolaného Mana Menezese. Jenže neuspěl. O několik týdnů nato pak uzavřel smlouvu s Bayernem, kde vystřídal Juppa Heynckese.

„U týmu ho nechtěli, protože se obávali, že fanoušci cizího trenéra nepřijmou," vzpomínal s odstupem času brazilský zadák. „Pep je přitom nejlepší trenér na světě. V Barceloně odstartoval revoluci ve fotbale i v týmu. Když ale odmítli takového trenéra, někoho, kdo nás mohl pozvednout, tak ukázali, že nechtějí pro reprezentaci to nejlepší," dodal.

Plat jen v případě uspokojivého výsledku

Vedení svazu nakonec dalo přednost Luizi Felipu Scolarimu, jenž s Brazílií vyhrál mistrovství světa v roce 2002. Veřejnost navnadil triumfem v Poháru FIFA, v němž Kanárci v roce 2013 v generálce na šampionát vyhráli všech pět zápasů a ve finále na Maracaná porazili úřadující světové a evropské šampióny ze Španělska 3:0. Scolari se vyhříval na slunci. O rok později po drtivé prohře 1:7 v semifinále MS s Německem byl v zemi za psance....

„Škoda, kdyby nás Pep na šampionátu vedl, měli bychom šanci. Nebylo to o žádném balíku peněz, dokonce souhlasil s tím, že by plat a případné prémie dostal jen v případě uspokojivého výsledku. Kdy se vám naskytne taková příležitost?" položil Alves na závěr řečnickou otázku.

Scolariho po výbuchu Selecao na mistrovství světa nahradil Carlos Dunga. Pod vedením bývalého středopolaře a kapitána národního týmu se Brazilcům povedla série výher dokonce bez inkasované branky, aktuálně však Dunga čelí kritice poté, co pětinásobní mistři světa vypadli na nedávném jihoamerickém šampionátu už ve čtvrtfinále s Paraguayí.

Myslíte, že udělalo vedení brazilského fotbalu chybu, když Pepa Guardiolu odmítlo?
Ano
79,7 %
Ne
20,3 %
Celkem hlasovalo 2818 čtenářů.

Reklama