Hlavní obsah

Hráčská unie chce, aby se fotbalové zápasy ve vedru odkládaly

Fotbalisté už by podle hráčské unie FIFPro neměli hrát zápasy v extrémních vedrech. Po zkušenostech z letošního mistrovství Afriky a některých letních zápasů španělské ligy i s výhledem na světový šampionát v roce 2026 v USA, Mexiku a Kanadě se organizace obrátila na mezinárodní federaci FIFA s žádostí o zavedení teplotních limitů. Při jejich překročení by se zápasy odkládaly.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Ryan Babel (vlevo) z Galatasaray a Clinton Mata z Brugg.

Článek

"Chtěli bychom mít hranici, nad kterou by se hra přerušovala, ať už by šlo o finále mistrovství světa nebo ligový zápas," řekl agentuře Reuters lékařský expert FIFPro Vincent Gouttebarge.

Podle směrnic FIFA lze utkání přerušit a umožnit hráčům ochlazení v 25. a 70. minutě, pokud je při určité vlhkosti a oblačnosti teplota vyšší než 32 stupňů Celsia. V případě dvacetiletých a mladších hráčů je to 28 stupňů. FIFPro požadují pauzy na ochlazení při 28 stupních a při 32 stupních přerušení zápasu.

"Ty směrnice dostatečně nechrání zdraví hráčů a neumožňují jim podávat maximální výkony," míní Gouttebarge.

Pořadatel nejbližšího MS Katar vybavil stadiony chladící technologií, navíc byl turnaj přeložen z letního na podzimní termín. FIFPro už myslí na další šampionát v roce 2026, který se může hrát ve městech, jako jsou Miami, Atlanta, Orlando, Dallas a Houston, kde v létě panují velká vedra. "Může to být problém," uvedl Gouttebarge.

Reklama

Související témata: