Hlavní obsah

Koller u ponku, za volantem starého zetoru i v dortmundské aréně. Ale hlavně Koller jako filmová hvězda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Až mě překvapilo, že můj pracovník ponk stojí pořád na stejném místě. A všechen vercajk je tam také. A na zdi dílny visí terč na šipky, které jsme hrávali o svačině nebo o přestávkách,“ přiznává Jan Koller, že ho až zaskočilo, jak se u nich v zemědělském družstvu ve Smetanově Lhotě zastavil čas. „Dokonce ten starý Zetor, který jsme mockrát opravovali, tam pořád jezdí,“ prozrazuje, že neodolal, do traktoru se posadil a rozjel se s ním po dvoře.

Fotbalista Jan Koller jako filmová hvězda. Do kin půjde film o něm Video: Sport.cz

 
Článek

Samozřejmě že u nich na vsi z toho bylo haló. Aby ne, když přijeli filmaři z Prahy a jali se pořizovat závěry z míst, odkud se jejich kolohnát Honza vydal do světa, aby si ho podmanil. Tedy světa fotbalového, samozřejmě...

Pohádkový příběh hodný toho, aby ho zpracovali v Hollywoodu. V Americe po něm sice zatím nesáhli, to Petr Větrovský, režisér, scénárista, producent a blahé paměti třeba i marketingový ředitel fotbalové Příbrami a pravá ruka majitele klubu Jaroslava Starky, se námětu ujal, aby ho ztvárnil pro filmová plátna.

Jako dokument o obyčejném klukovi z jihočeské vesnice, který se nejdřív vyučil opravářem zemědělských strojů, aby poté překonával spoustu překážek, ústrků, nedůvěry i posměšků, až mu nakonec přece jen ležel u nohou fotbalový svět.

V Belgii, Německu i doma.

Trailer k filmu Jan Koller: Příběh obyčejného kluka

„Hlavně táta nebyl z filmování vůbec nadšený. A šéf zemědělského družstva, můj starý kamarád, se kterým jsme házeli v dílně šipky, raději vyhnal všechny lidi na pole, protože se bál, abych nezpůsobil nějaký karambol. A ono by k němu nebylo daleko, protože nějakou dobu přece jen trvalo, než jsem ten zetor rozjel," přibližuje nejlepší střelec v historii české i československé reprezentace historky z natáčení dokumentu nesoucího název Jan Koller.

„Byla jich spousta, protože jsme samozřejmě natáčeli nejen ve Smetanově Lhotě, ale i v belgickém Lokerenu a Anderlechtu, vydali jsme do Německa do Dortmundu, jezdili po Čechách za mými bývalými spoluhráči a trenéry," líčí Koller, že na filmovém plátně o něm vypráví Karel Poborský, Pavel Nedvěd, Tomáš Rosický, ale třeba i Tomasz Radzinski, s nímž hrával v Anderlechtu, Mario Götze z Borussie nebo také trenér Willy Reynders, pod nímž začala v Lokerenu jeho fotbalová hvězda poprvé poblikávat.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Malý skútr je tím nejlepším dopravním prostředkem, s nímž se dá po Monte Carlu jezdit. I Jan Koller na to už dávno přišel.

„Strašně mi pomohl, abych se dostal ve fotbale nahoru, takže šlo o příjemné setkání. Navíc po dvaceti letech, protože až po takové době jsem se do Lokerenu vracel," rád vzpomíná Dino na první zahraniční štaci, kam ho pražská Sparta poslala společně s Vonáškem a Budkou, jen aby se ho zbavila.

„Samozřejmě že i Spartě je věnována část dokumentu. Kontroverzní, protože na Letné jsem měl problémy a neprožil si tam právě dobré časy. Šlo ovšem o důležitou etapu mé kariéry, kterou nešlo pominout," potvrzuje Koller, že byl při natáčení svolný a otevřený ke všemu a nechal filmaře nahlédnout i do svého soukromí, které si během kariéry pečlivě střežil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Koller a Karolína Plíšková při tenisové exhibici.

Takže na filmovém plátně se objeví závěry z minulosti a prvního manželství, stejně jako jeho současná přítelkyně i obě dcery žijící v Monaku. O Kollerovi ale promlouvá třeba i Brazilec Dede, který si našel čas i v době, kdy byl a je svět svírán covidovou pandemií a přiletěl z Jižní Ameriky do Německa, aby o svém bývalém spoluhráči z Dortmundu vyprávěl.

„A také o čestném občanovi Smetanovy Lhoty, protože film je hlavně o obyčejném klukovi z vesnice, který šel jinou cestou než většina hráčů. Měl ale v životě štěstí, takže se mu splnily jeho sny. Samozřejmě i proto, že v sobě nacházel píli a vůli něco dokázat, pochopitelně i proto, že měl ve zlomových chvílích štěstí na lidi, kteří se za něho přimluvili. Jako třeba pan Vacenovský, kdy se rozmýšleli, zda si mě mají v Lokerenu nechat," zve Jan Koller na film s podtitulem „Příběh obyčejného kluka", který bude mít v kinech premiéru 3. února.

Reklama

Související témata: