Hlavní obsah

Křetínský a spol. chtějí najít společného kandidáta na šéfa fotbalu. Ve shodě s Berbrem

Praha
Aktualizováno

Majitelé profesionálních prvoligových klubů se pokusí najít vhodného kandidáta na pozici nového šéfa českého fotbalu ve shodě s Romanem Berbrem, místopředsedou FAČR. Mužem, který nyní zastupuje vazebně stíhaného předsedu Miroslava Peltu. To je hlavní výstup ze středeční mimořádné schůzky šestnácti bossů, kteří v pražském hotelu Marriott jednali o krizi ve vedení českého fotbalu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Místopředseda FAČR Roman Berbr.

Článek

Pelta čelí obvinění z možného zneužití dotací ministerstva školství na sport. Obviněna je i asociace. Navíc ministerstvo školství čerstvě zastavilo dotační program týkající se fotbalu.

„Profesionální kluby vnímají, že to je poměrně tragická situace, která může vyeskalovat v kritickou, co se týká financování celého českého fotbalu. Bavili jsme se o tom, jakým způsobem, v případě krizových scénářů, nabídnout pomoc Fotbalové asociaci," řekl předseda LFA Dušan Svoboda po zhruba tříhodinovém jednání majitelů klubů. To iniciovala pražská Slavia prostřednictvím Ligové fotbalové asociace, která od loňska řídí profesionální soutěže.

Chtějí se shodnout na jednom jméně

Výstup ze schůzky je nekonfliktní. Možná překvapivě, neboť po pondělním prohlášení Berbra, že nevylučuje kandidaturu, zaznívala z úst předseda představenstva Slavie a zástupce čínského vlastníka klubu společnosti CEFC Jaroslava Tvrdíka ostrá slova proti. Ozývaly se i jiné kritické hlasy.

„Zahájíme jednání se zástupci výkonnostního fotbalu. Chtěli bychom se aktivně spolupodílet také na vytvoření nového výkonného výboru. Chceme navrhnout nějaká jména do hry, ale ve shodě s výkonnostním fotbalem," uvedl Svoboda. Jinými slovy, profesionální fotbal se chce s FAČR domluvit na společném kandidátovi, který by byl schůdný pro obě strany. „Bylo by dobré, abychom se shodli na jednom jménu. Aby na valné hromadě nebylo, že někdo vyhraje a někdo prohraje," prohlásil Svoboda, který potvrdil, že jednat s Berbrem bude právě on.

Odmítl, že by LFA chtělo jít s Berbrem do křížku. „Myslím, že český fotbal je ve vážné situaci, aby někdo s někým bojoval... Chceme nabídnout veškeré možnosti a prostředky, abychom problém společně vyřešili. Není prostor na to, aby se valná hromada nesla v konfrontačním tónu," pověděl Svoboda.

S jakými jmény na setkání s Berbrem vyrazí? „Bavili jsme se o konkrétních jménech, ale dokud není věc prodiskutována s dotyčnými osobami, nebudeme je komentovat," podotkl.

Byl by pro LFA přijatelným kandidátem samotný Berbr? „Nebavili jsme se, kdo je pro nás přijatelný, a kdo ne," odvětil Svoboda. „Není to ale jen o otázce předsedy, kluby mají možnost mít dva další členy ve výkonném výboru. Jde o to nastavit skupinu lidí, která by splňovala požadavky o zajištění zvýšení důvěryhodnosti fotbalu," dodal Svoboda, podle kterého je správné, aby se valná hromada uskutečnila v původním termínu, tedy 2. června.

Uzávěrka kandidátek je v pátek 12. května.

Reklama

Související témata: