Hlavní obsah

Lavička: Austrálie mi učarovala, ale už se těším domů

SYDNEY

Mise Vítězslava Lavičky u týmu Sydney FC definitivně skončila po páteční porážce 2:3 v prvním kole play off ve Wellingtonu, ale fotbalový kouč si na cestu domů "přibalí" spoustu zážitků, které obohatily jeho profesní i osobní život. V Lavičkovi prý tříleté australské angažmá, jeho první zahraniční, zanechalo hlubokou stopu. Teď se už ale osmačtyřicetiletý trenér těší za rodinou do Prahy. V České republice by rád pokračoval v rozjeté kariéře.

Foto: archiv Vítězslava Lavičky

Fotbalový trenér Vítězslav Lavička v Sydney

Článek

Teď ale v Lavičkovi ještě doznívá zklamání z toho, že pro Sydney se sezona plná zvratů uzavřela po páteční dramatické bitvě ve Wellingtonu. "Když jsem po zápase přišel do kabiny, byly v ní velká frustrace, ticho a smutek. Až ta první vlna zklamání přejde, můžeme si říct, že se nemáme za co stydět. Postupem do play off sezonu nemůžeme hodnotit jako neúspěšnou, i když jsme toužili jít ještě dál. Hráčům jsem ale upřímně poděkoval," říkal Lavička.

Uznání pro Kisela, zklamal ho opilý gólman

Jeho tým ve Wellingtonu dokázal smazat dvoubrankové manko, na vítězný gól z penalty pět minut před koncem už ale Sydney reagovat nedokázalo. "Před týdnem jsme zvládli velké drama s Newcastlem, když jsme na konci uhájili klíčovou výhru, teď to pro nás šťastný konec nemělo. Ale klukům nemůžu vytknout nic, dřeli až do konce. Uznání si mimo jiné zaslouží Karol Kisel. I za nepříznivého stavu tým zase burcoval a jeho výkon měl velký podíl na tom, že jsme se dotáhli. Na spolupráci s Karolem budu vzpomínat rád," pochválil Lavička slovenského záložníka.

Co by ale z paměti rád vymazal, je aféra brankáře Sydney Liama Reddyho těsně před důležitým utkáním ve Wellingtonu. Reddy se při leteckém přesunu ze Sydney na Nový Zéland opil, a jakmile tým přistál, rozzlobený Lavička náhradního gólmana okamžitě poslal zpět do Austrálie.

"To, jak se (Reddy) zachoval před důležitým zápasem, bylo velmi neprofesionální a bez respektu k týmu. Hodně mě to zaskočilo," prohlásil Lavička. "Možná byl frustrovaný tím, že v závěrečné čtvrtině sezony ztratil post jedničky, ale tenhle čin nemá omluvu. Já i celý realizační tým jsme chtěli, aby hned letěl zpátky. Z mé strany je k takovým prohřeškům nulová tolerance," líčil Lavička, podle kterého Reddy může čekat další trest od australské asociace.

"Tady jsou podobné záležitosti brány velmi citlivě. Reddy je navíc členem hráčské asociace, to pro něj bude další problém. Jeho kariéru tento výstřelek může dost negativně ovlivnit, ale lítost není na místě," řekl Lavička, který je znám jako kouč, který disciplínu v týmu staví vždy na první místo.

Lavička do Austrálie odešel před třemi lety. Ve své první sezoně dovedl tým k vítězství v dlouhodobé části, triumfu v play off a také do asijské Ligy mistrů, čímž si vysloužil také titul nejlepšího trenéra v tamní soutěži. Loni přebudovaný tým Sydney na play off nedosáhl, letos se s vyřazovací částí rozloučil v prvním kole. "Škoda, že v základní části nebyly naše výkony víc vyrovnané... Ale i tak jsme se dostali do play off, což se tady cení," řekl Lavička.

Kouč, který před šesti lety vyhrál českou ligu s Libercem, si ke klubu Sydney FC za dobu svého působení prý vytvořil velkou osobní vazbu. I proto ho ve Wellingtonu přepadla nostalgie, když odkoučoval poslední zápas u protinožců. "V mé situaci jsem s tím musel počítat, že každý zápas teď už může být mým posledním. Před zápasy na odbíhání myšlenek není prostor, ale když se to po Wellingtonu uzavřelo, na člověka to všechno dolehlo. Přepadla mě nostalgie," uvedl Lavička. "Jedna krásná životní etapa je prostě u konce."

Tříletá štace v Sydney mu prý přinesla zkušenosti k "nezaplacení". Pro pokračování trenérské kariéry je prý dobré zjištění, že metody české trenérské školy mohou najít uplatnění i daleko od domova. "Hodně obohacující je už jenom to, že jsem mohl pracovat v cizojazyčném prostředí. A podle ohlasů byl způsob mé práce s týmem i lidmi v celém klubu přijatý i na druhém konci světa, z čehož mám dobrý pocit. Odvážím si prostě spoustu nových poznatků," uvedl Lavička.

Nechtěl být bez rodiny

V Sydney si prý vychutnával také osobní život. Jedinou kaňkou pro Lavičku byla skutečnost, že poslední rok svého angažmá už trávil bez manželky a dvou dcer. "Ale ty první dva roky pro nás všechny byly skvělé, je to velký vklad do života," podotkl Lavička, který angažmá v Sydney ukončil právě kvůli tomu, že nechtěl další rok trávit bez rodiny. "V Sydney je krásný život, ale převážilo to, že jsem tu byl poslední sezonu sám. Teď jsem rád, že budeme zase spolu. Těším se na rodinu i na všechny kamarády a třeba i to, až půjdu na český fotbal. To všechno mi už chybělo," řekl Lavička.

V Sydney ještě má povinnosti, čeká ho oficiální rozloučení s klubem a také galavečer tamní fotbalové asociace, kde se Lavička chce rozloučit s australskými přáteli. Až se v polovině dubna vrátí domů, začne řešit i svoji trenérskou budoucnost. Stále prý platí, že by rád další angažmá získal v České republice.

"Především proto, že teď chci být s rodinou. Záleží na nabídce, nějaké oťukávání směrem ze zahraničí sice proběhlo, ale teď bych opravdu rád byl nějaký čas doma," vzkázal Lavička, který už nedávno jako bývalý sparťan s díky odmítl nabídku pražské Slavie.

Reklama

Související témata: