Hlavní obsah

Liverpoolský bek v anketě porazil Messiho a Ronalda

Monako

Nejlepším fotbalistou Evropy za minulou sezonu 2018/19 se stal obránce Liverpoolu Virgil van Dijk. Kapitán nizozemské reprezentace cenu UEFA získal poprvé v kariéře a porazil Argentince Lionela Messiho z Barcelony a Portugalce Cristiana Ronalda z Juventusu Turín, který loni skončil druhý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Slavné osobnosti přicházejí na los LM a vyhlášení nejlepších hráčů sezony Video: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obránce Liverpoolu Virgil van Dijk se stal nejlepším fotbalistou Evropy za minulou sezonu

Osmadvacetiletý Van Dijk, jenž v Monaku získal také ocenění pro nejlepšího obránce roku, v uplynulém ročníku s Liverpoolem vyhrál Ligu mistrů a skončil na druhém místě anglické ligy o bod za Manchesterem City.

Urostlý stoper v 50 soutěžních duelech minulé sezony zaznamenal šest gólů a čtyři asistence a byl zvolen nejlepším hráčem sezony Premier League jak vedením soutěže, tak samotnými fotbalisty.

Nejlepší hráče vybíralo 80 trenérů klubů, které v uplynulém ročníku startovaly ve skupinách Ligy mistrů (32) a Evropské ligy (48), a 55 novinářů za každou členskou zemi UEFA. Van Dijk celkem dostal 305 bodů, Messi 207 a Ronaldo 74.

Brankářem sezony byl vyhlášen Alisson Becker z Liverpoolu, nejlepším záložníkem Frenkie de Jong, který v létě přestoupil z Ajaxu Amsterodam do Barcelony. Nejlepším útočníkem byl zvolen Messi a nejlepší fotbalistkou Angličanka Lucy Bronzeová z Lyonu. Cenu prezidenta UEFA od Aleksandera Čeferina převzal bývalý útočník Manchesteru United a francouzské reprezentace Eric Cantona.

V hlavní kategorii se na čtvrté pozici umístil Alisson s 57 body. Do nejlepší desítky se dostali i útočníci Liverpoolu Sadio Mané (51) a Muhammad Salah (49), bývalý hráč Chelsea a posila Realu Madrid Eden Hazard (38), obránce Juventusu Matthijs de Ligt s bývalým spoluhráčem z Ajaxu De Jongem (oba 27) a opora Manchesteru City Raheem Sterling (12). Loňský vítěz, chorvatský záložník Luka Modrič z Realu, mezi nejlepšími chyběl.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň